Megadeth. Strijden om de grootste
Foto: Inge Kinnet
'You! Come on! Next victim! Your turn to die!' Dave Mustaine van Megadeth droeg 'My last words' op aan de zaterdag overleden Pantera-drummer Vinnie Paul. Het was alweer een reminder dat ook de groten uit de metalscene vroeg of laat komen te gaan - twee jaar geleden was Mustaine ook al drummer Nick Menza verloren.

Die rol wordt dezer dagen ingevuld door de in Los Angeles wonende Belg Dirk Verbeuren, maar aan diens terugkeer naar de Heimat werden niet veel woorden vuil gemaakt. Aan niets, eigenlijk, want Mustaine prevelde ook zijn eigen teksten alsof hij dacht: ongeveer is ook goed genoeg. 

Wat een verschil met de geconcentreerde manier waarop de bandleden, sowieso al voor 90 procent opgetrokken uit haar en gitaarsolo's, hun snaren beroerden. De Braziliaan Kiko Loureiro maakte indruk in 'Dystopia', de titeltrack van hun jongste album. Daar ging hij schouder aan schouder staan met Mustaine, om een minutenlang duel uit te vechten over wie de grootste had. Gitaarsolo, bedoelen we dan.

Bij 'Symphony of destruction' stroomde nog een zee van crowdsurfers richting het podium - alsof the pied piper ermee gemoeid was - maar bij deze Megadeth-show was er al bij al weinig vernieling mee gemoeid. 'You've been great, we've been Megadeth', sloot Mustaine de set af. We hadden het zelf niet beter kunnen samenvatten - omgekeerd zou het alleszins niet zijn.