Duizenden in Londen nemen deel aan anti-brexitmars
Foto: EPA-EFE

In de straten van Londen zijn zaterdag, exact twee jaar na het brexitreferendum, duizenden mensen samengestroomd om deel te nemen aan een anti-brexitmars. De manifestanten, naar schatting zo’n vijftigduizend, trekken in Westminster van Pall Mall naar het parlementsgebouw.

Een deel van de betogers ijvert voor een tweede referendum over de Brexit, anderen willen dan weer invloed uitoefenen op de brexit-deal waarover de Britse regering momenteel aan het onderhandelen is met Brussel.

De organisatie achter de mars, People’s Vote, maakt zich sterk dat de Brexit ‘geen gedane zaak’ is en roept de Britten op ‘om hun stem luid te laten horen’. Ze hoopt de druk op de Britse premier Theresa May en Labour-partijleider Jeremy Corbyn op te voeren.

Aan de andere kant van het spectrum haalde brexiteer Boris Johnson vrijdag in de krant The Sun nog hard uit naar de premier. Hij waarschuwde May voor een ‘halfslachtige brexit’. ‘Het volk wil niet zo’n soort van hopeloos compromis (...) waarin we ons half in en half uit een politiek niemandsland bevinden, met geen enkele minister meer rond de tafel in Brussel, maar wel gedwongen om de EU-wetten te gehoorzamen’, aldus Johnson.

Krappe meerderheid

Op 23 juni 2016 kozen de Britten in een referendum met een krappe meerderheid van 52 procent er voor de EU te verlaten. De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over de uitstap verlopen moeizaam.

Eind maart 2019 wil Groot-Brittannië de Unie verlaten.