‘83 gewonden maar geen doden bij explosie in Addis Abeba’
Foto: EPA

Bij de ontploffing van een granaat tijdens een politieke bijeenkomst in Addis Abeba zijn zaterdag 83 mensen gewond geraakt, maar er vielen geen dodelijke slachtoffers. Dat liet de Ethiopische regering weten.

Daarmee worden de verklaringen van premier Abiy Ahmed, die eerder zei dat er meerdere doden waren, ontkracht.

‘Afgaande op de rapporten van politie en ziekenhuizen is er momenteel sprake van 83 gewonden. Zes daarvan verkeren in kritieke toestand. Er werd geen enkel overlijden gemeld’, schrijft de kabinetschef van de premier, Fitsum Arega, op Twitter.

Aanslag

‘Een individu probeerde de granaat naar het podium te gooien waar de premier zat, maar werd tegengehouden door het publiek’, aldus de organisator.

Eerder verklaarde premier Abiy Ahmed dat bij de ontploffing verschillende doden en gewonden vielen. ‘Enkele mensen verloren het leven en sommige anderen raakten gewond in de goed georkestreerde aanval van vandaag. (...) Degenen die vandaag het leven lieten, zullen altijd worden herinnerd als martelaren. Liefde wint altijd. Anderen doden is een nederlaag. Aan degenen die hebben geprobeerd om ons te verdelen, wil ik zeggen dat ze daar niet in zijn geslaagd’, aldus de premier.

Tienduizenden mensen waren in de hoofdstad samengestroomd om hun steun te betuigen aan de premier. Die probeert sinds zijn aanstelling in april heel wat hervormingen te realiseren en een open dialoog met de oppositie te voeren.

Rustige bijeenkomst

De bijeenkomst in Addis Abeba begon nochtans rustig. Wel hadden heel wat toehoorders vlaggen bij van het Oromo Bevrijdingsfront (OLF) en oude versies van de Ethiopische vlag, een symbool van de antiregeringsmanifestaties. Daar waar de politie vroeger onmiddellijk ingreep wanneer dergelijke vlaggen in het straatbeeld opdoken, liet ze deze keer begaan.

Na de ontploffing bestormden tientallen mensen het podium en gooiden ze met verschillende voorwerpen naar de politie. Een en ander leidde tot schermutselingen en ook de pers moest al snel dekking zoeken, meldde een journalist van het Franse persagentschap AFP.

Het ging om de eerste publieke toespraak van Abiy Ahmed in Addis Abeba sinds zijn aanstelling in april en de start van zijn hervormingscampagne. Hij sprak eerder wel al op diverse andere plaatsen het volk toe.

Abiy’s voorganger Hailemariam Desalegn moest in februari opstappen na zwaar straatprotest dat honderden mensenlevens eiste. De protesten begonnen in 2015 in de Oromo-regio in het zuiden en het westen van het land. De Oromo zijn de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië. De onrust verspreidde zich in 2016 naar andere regio’s, ook naar streken in het noorden van het land waar vooral Amhara wonen. In april koos de regerende coalitie noodgedwongen voor Abiy Ahmed, een vertegenwoordiger van de Oromo, als nieuwe premier. De nieuwe premier preekt sindsdien eendracht en deed verschillende toegevingen aan de oppositie, waaronder de vrijlating van bekende dissidenten.