Gratis vluchten voor kinderen die van ouders gescheiden werden
Kinderen worden apart opgevangen in centra aan de grens. Foto: EPA-EFE

De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Volaris biedt gratis vluchten aan voor families die gescheiden werden aan de Mexicaans-Amerikaanse grens, als gevolg van de migratiepolitiek in de Verenigde Staten.

‘We vinden het vreselijk te zien dat kinderen gescheiden worden van hun ouders en het is onze roeping hen terug samen te brengen’, schreef Volaris in een persbericht.

De luchtvaartmaatschappij wil samenwerken met de regeringen in Amerika, Mexico en andere Centraal-Amerikaanse landen om kinderen terug bij hun families te brengen. Volaris vliegt naar 65 bestemmingen in Mexico, de VS, Guatemala, El Salvador, Nicaragua en Costa Rica.

Vier Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vroegen de Amerikaanse overheid al geen gebruik te maken van hun vluchten om kinderen weg te halen van hun ouders. Meer dan 2.300 kinderen werden sinds april naar andere Amerikaanse staten gevlogen, terwijl hun ouders nog vastzitten aan de grens. Sommige ouders worden uit het land gezet, terwijl hun kinderen nog in de Verenigde Staten aanwezig zijn. Donderdag vroeg El Salvador de uitwijzing van een zevenjarig jongetje aan Amerika, nadat zijn vader terug werd gestuurd naar zijn thuisland zonder zijn kind.

President Trump voerde een beleid van nultolerantie aan de grens. Alle volwassenen die illegaal de grens overstaken, werden gearresteerd. Minderjarigen werden opgevangen in centra. Gevolg van dit beleid was dat kinderen werden gescheiden van hun ouders. Trump kondigde woensdag een einde van het scheidingsbeleid af, maar het is niet zeker hoe de gezinnen elkaar kunnen terugvinden. Onder de nieuwe regeling zullen families nu samen in detentie gehouden worden, in plaats van apart.