Parkway Drive: Zelfs de drummer was er ondersteboven van
Parkway Drive op Graspop Foto: Koen Bauters
Wat een contrast met Iron Maiden dat net voor Parkway Drive speelde. Waar de Britse oudjes uitblonken in korte broeken, verkleedpartijen en onderlinge plaagstootjes, heerste bij de Australiërs dodelijke ernst.

Het gezicht van zanger Winston McCall stond al van bij de opkomst op onweer, de spieren gespannen, een ader bonzend op het voorhoofd. Bij hun vijfde passage in Dessel lag de lat dan ook hoog, besefte hij: 'Het is een eer om te mogen spelen na één van de beste bands ter wereld.'

Als om een punt te maken gooide Parkway Drive er 'Dedicated' tegen aan. 'Twelve years I fought for this/ no compromise, no surrender', schetste McCall het pad van de band, met toenemende woede. De 35-jarige bleek zo'n overtuigend performer - we hoorden vrijdag niemand authentieker grommen - dat hij zijn eigen bandleden naar huis speelde. Zelfs de drummer was er ondersteboven van.

Dat laatste bedoelen we wel letterlijk: Ben Gordon zat met zijn drumkit in een ijzeren rolkooi en mocht tijdens 'Crushed' enkele rondjes overkop maken. Ondertussen staken zijn kompanen zowat het hele podium in brand: Parkway Drive bood net de juiste dosis metalmegalomanie zonder potsierlijk te zijn. Vraag dat maar aan onze wenkbrauwen, die de verzengende vuurballen uit het podium tijdens 'The Void' niet overleefden.

Met hun jongste album Reverence maakte Parkway Drive de sprong van niche metalcore naar een heavy stadiongeluid, getuige het openingsduo 'Wishing wells' en 'Prey'. In 'Vice grip' toonden ze nog steeds bassen en drums te hebben die de kasseien uit de Koppenberg zouden kunnen trillen. Maar na dat ziedende openingsalvo vielen songs als 'Karma' wat plat: die dreven meer op energie dan op songkwaliteit.

Nochtans beheerst Parkway Drive dat wat metalbands kan laten uitgroeien tot headliners: ze mixen een meezingfactor met een geloofwaardige intensiteit. Als het klopt dat 'truth drops like a bomb', zoals McCall zegt, dan is er hier eentje: misschien is Parkway Drive wel de toekomst van de metalmeeting.

Parkway Drive, 22 juni 2018, Graspop