Planckendael investeert half miljoen in nieuw veiligheidssysteem
Er komt een extra beveilingssysteem bij de gevaarlijke diersoorten in Planckendael Foto: put

Planckendael gaat een extra beveiligingssysteem introduceren bij de gevaarlijke diersoorten. Zo kondigt het dierenpark aan in een persbericht, daags nadat een leeuwin werd doodgeschoten omdat ze uit haar kooi was ontsnapt.

Aan de basis van de ontsnapping van leeuwin Rani (die donderdag drie uur vrijuit kon rondlopen in Planckendael) ligt een menselijke fout, maar het dierenpark is na het incident alsnog een grondig intern onderzoek gestart om de precieze omstandigheden beter te begrijpen.

Los van de conclusies van dat onderzoek heeft Planckendael besloten om versnelde investeringen door te voeren ‘om het veiligheidssysteem naar een nog hoger niveau te tillen’.

Het dierenpark gaat zo snel mogelijk het ‘lock out tag out’-systeem introduceren als extra beveiliging bij alle gevaarlijke diersoorten. Dit systeem maakt het onmogelijk om in een dierenverblijf een deur te openen wanneer een andere deur nog openstaat, wat de ontsnapping van donderdag had kunnen voorkomen. Op deze manier wordt de menselijke factor tot een minimum gereduceerd, aldus het dierenpark.

Die investeringen zullen 500.000 euro kosten, zo meldt VTM Nieuws. Het systeem is sinds vorig jaar al in gebruik bij de Zoo van Antwerpen.

Verdoving

Na de ontsnapping werd geprobeerd de leeuwin te verdoven, maar dat mislukte. De procedure daarvoor werd correct gevolgd, stelt het dierenpark na de eerste evaluatie, maar een leeuwin verdoven is erg complex. Het protocol met betrekking tot de vuurlinies van de politie schreef voor dat de dierenarts niet dichter dan 21 meter van de leeuwin mocht komen. De afstand en de hoek om met het luchtdrukgeweer te schieten bleken te ongunstig om een verdoving als resultaat te krijgen.

Na bijna drie uur werd de leeuwin volgens Planckendael erg onrustig en kwam ze gevaarlijk dicht bij bezoekers, waarop werd beslist om het dier dood te schieten. 'Alle medewerkers van Planckendael proberen de draad weer op te pakken en het voorval een plaats te geven', besluit het dierenpark.