Minder cash en alle banken om 23 uur dicht: extra maatregelen na plofkraken
Foto: BELGA

Vandaag hebben de banken, waaronder Bpost, samen rond de tafel gezeten om verdere maatregelen af te spreken in de strijd tegen plofkraken. Voor de klant zal er weinig veranderen.

‘Zo goed als alle banken zullen na 23.00 gesloten zijn.’ Dat zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand na het overleg met de bankensector. Vorige week beslisten de vijf grootste banken (Belfius, KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Bpost) al om ‘s nachts dicht blijven, nu nemen ook de kleinere banken deze maatregel, na een aanbeveling van Febelfin.

Ook andere maatregelen werden besproken. Zo zullen verschillende banken - waaronder Bpost - minder cash in de geldautomaten bewaren. De geldautomaten van verschillende banken zullen ook bijkomend beveiligd worden en op sommige plaats zullen extra detectiesystemen geïnstalleerd worden. Die detectiesystemen moeten snel pogingen tot plofkraken opmerken.

Febelfin en de banken communiceren - uit veiligheidsoverwegingen - niet over de aard en inhoud van de specifieke maatregelen. Welke banken welke maatregelen nemen wordt niet bekendgemaakt.

Politiepatrouille

‘Er zullen geen grote veranderingen voor de klant zijn’, bevestigt Marchand. ‘Er komt in verschillende banken extra beveiliging en in sommige automaten zal er minder cash aanwezig zijn, maar dat zal normaal geen problemen opleveren.’

Daarnaast is opnieuw benadrukt dat de nachtelijke politiepatrouilles waakzamer zullen zijn. ‘We hebben gevraagd om alerter te zijn in de buurt van bankkantoren.’ Er is ook een meldpunt gecreëerd, aldus Marchand, om sneller informatie uit te wisselen tussen de bankkantoren en de politie.

Febelfin benadrukt dat ze ‘als financiële sector stimuleren om zo veel mogelijk elektronische betalingen uit te voeren. ‘Dat is het veiligst.’

Plofkraken

De vergadering van de bankensector, die al was vastgelegd, volgt op twee nieuwe plofkraken in Limburgse kantoren van Bpost. Vier gemaskerde mannen drongen woensdagnacht om 3.15 uur binnen in een kantoor in Lummen. Op hetzelfde moment beroofden twee gangsters op dezelfde manier een automaat in Lommel.

Dezelfde bende zou de voorbije maand al in Tieltwinge, Kinrooi, Buggenhout en Boechout hebben toegeslagen. Een zevende roof, in Seneffe, wordt toegeschreven aan copycats.