Hoe het ondenkbare straks in Brussel toch wordt bedacht en wie Trump influisterde kinderen te scheiden van hun migrantenouders
Tijdens het­ eerste live­debat tussen mens en computer (volgens IBM) werd de mensheid vertegenwoordigd door debatkampioen Noa Ovadia, en voor de computers trad Project Debater in de arena. Foto: dsfotomontage
Uit welk vat kunnen populistische rechtse politici tappen als de EU straks een oplossing uitdoktert voor illegale migratie? Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, wijst de weg en neemt alvast de Roma in het vizier. Dit zijn elf van de prikkelendste artikels van de voorbije week.

1.

Snauwen tegen uw computer is niet meer vrijblijvend. Straks snauwt hij terug. Minstens zal hij met argumenten terugslaan. IBM demonstreert hoe de machine de mens nu ook in debatten kan verslaan.

2.

Toen haar man haar voorstelde om op snorkelvakantie te gaan, ver weg met het vliegtuig, aarzelde wetenschapsredactrice Hilde Van den Eynde geen seconde. Ondanks een groen geweten. Maar ook dat geweten heeft vakantie nodig.

3.

Wat gisteren nog ondenkbaar leek, daarover vergaderen dit weekend minstens tien Europese regeringsleiders in Brussel: asielcentra in Noord-Afrika waar echte vluchtelingen van economische migranten zullen worden gescheiden. Het idee biedt een politieke oplossing voor de hoogspanning in Duitsland en elders. Maar wars van alle retoriek: is het ook een realistisch plan? Lees ook de inschatting van de man die de Turkije-deal bedacht.

4.

Wie schroeft die Duitse crisis op die het vluchtelingendebat in Europa helemaal doet kantelen?

5.

De harde standpunten over migratie die nu ook in Washington dominant zijn, komen ook daar uit de uiterst rechtse flank. Neem de beslissing om migranten te scheiden van hun ouders. Ine Roox traceert wie het idee voor die ‘eenvoudige beslissing’ leverde.

6.

De Lijn wekt passie op. Over de logheid, de inefficiëntie, de verkokering en de politisering publiceerden we een reeks artikels die digitaal stuk voor stuk bij de meest en langst gelezen artikels van de week hoorden. Omdat het openbaar vervoer inderdaad voor almaar meer burgers de wissel op de toekomst is, en velen duidelijkheid verlangen over De Lijn.

7.

Hoe ontstaat een genocide? Een leider begint haat te zaaien. Zo ging het ook in Myanmar. Moordende boeddhisten, het leek een contradictio in terminis.

8.

De gemeenteraadsverkiezingen lijken een voortdurende wedstrijd tussen Antwerpen en Gent. Neem de veiligheid van fietsers. Drie ernstige ongevallen in Antwerpen deze week. En toch beweerde de Antwerpse burgemeester dat Gent het op dat vlak slechter doet. Heeft hij een punt?

9.

Onzichtbaar zijn en toch in iedere match minstens één keer scoren, dat kunnen alleen de absolute wereldspitsen. Lukaku’s statistieken zijn stilaan fenomenaal. Komt zaterdag de bevestiging?

10.

Ötzi, de jager die vijfduizend jaar ingevroren zat in een gletsjer, stamt uit de kopertijd maar was ook nog flink bedreven in stenen werktuigen. Helemaal zoals een hedendaagse wandelaar droeg hij een hele uitrusting mee de berg op. Zorgvuldige studie van de allerkleinste details levert een fascinerend portret op van hoe het er toen aan toe ging. Verbazend herkenbaar.

11.

De zin die we het vaakste hoorden in Villa Sporza was: ‘… Maar dat hebben we al gezegd.’ Verdienstelijk tweede was: ‘We hebben dit al gezegd, maar…’. Televisiecriticus Tom Heremans kijkt met gekrulde tenen.