Kritiek op zwembadplannen van Macron
Brigitte en Emmanuel Macron Foto: AP

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte hebben plannen om een zwembad te laten bouwen aan het presidentiële buitenverblijf Fort de Brégançon, een eilandje aan de zuidkust van Frankrijk.

Het koppel heeft een studie besteld om te zien of een zwembad mogelijk is, want de site is beschermd als historisch monument. Financieel kan er geen probleem zijn. Het zwembad maakt deel uit van de 150.000 euro die jaarlijks wordt uitgetrokken voor het onderhoud van de residentie. Toch komt er veel kritiek op de beslissing, omdat de oppositie het verkwisting vindt.

Er moeten nog wat technische zaken worden uitgeklaard, want de Macrons willen aan hun zwembad liever niet kunnen bekeken worden vanop het naburige strand. Het verblijf is erg zichtbaar vanop boten op de Middellandse Zee. Er werden in het verleden al heel wat ongewenste presidentiële kiekjes gemaakt op dat strand. De vriendin van voormalig president François Hollande, Valérie Trierweiler, sleepte een aantal magazines voor de rechter. De bladen hadden een foto van de vrouw, in bikini op het strand, gepubliceerd. Jacques Chirac zou in 2001 naakt gefotografeerd zijn in het fort, maar die foto’s werden nooit gepubliceerd. Nicolas Sarkozy werd er ook gefotografeerd, toen zijn vrouw Carla Bruni hoogzwanger was.

Het Fort de Brégançon is sinds de jaren ‘60 een presidentieel buitenverblijf. Charles de Gaulle verbleef er voor het eerst.