‘Ga terug naar de keuken’: vrouwelijke commentatoren op WK beledigd
Foto: ISOPIX

Vrouwen die live commentaar geven bij matchen op het WK voetbal: het is anno 2018 blijkbaar nog geen evidentie. Zowel in Groot-Brittannië als Duitsland kwam de laatste dagen veel kritiek op de prestaties van vrouwelijke commentatoren.

‘History maker.’ Zo omschreef de organisatie Women in Football, die de aanwezigheid van vrouwen promoot, Vicki Sparks. Sparks was donderdag tijdens Portugal -Marokko de eerste vrouw in de Engelse geschiedenis die live verslaggeving mocht leveren bij een WK-match.

Ondanks de primeur van de BBC vielen vooral de vele negatieve reacties op sociale media op. Vooral op Twitter regende het kritiek op Sparks, die ook verslaggever is voor de BBC-programma’s Final Score en Radio Five Live. ‘Ze geeft me hoofdpijn’ en ‘Ze probeert te hard’ waren de braafste. ‘Hersenloos gegil’ en ‘Haar stem klinkt als een grasmaaier’ gingen al een stapje verder, maar het ging pas echt over de schreef met enkele misplaatste seksistische opmerkingen zoals ‘ga terug naar de keuken’.

Ook John Terry, ex-speler van Chelsea, kwam in het oog van de storm terecht. Hij postte op zijn Instastory een foto van de match met het bijschrift: ‘Ik heb dit zonder geluid moeten bekijken.’ Even later verwijderde hij de foto en kwam hij op de proppen met een verklaring: ‘Ik kwam terug van vakantie en het geluid bleek het niet te doen.’

‘Laagste niveau’

Ook in Duitsland ontstond er commotie. Claudia Neumann, een journaliste voor de Duitse ZDF, kreeg enkele beledigende opmerkingen aan haar adres. Enkele voorbeelden: ‘Claudia Neumann mag van mij de vloer van ZDF dweilen, maar laat haar alsjeblief geen voetbalcommentaar geven’ of ‘Een spannende wedstrijd, maar door Claudia Neumann heb ik de televisie uitgezet’.

Thomas Fuhrmann, chef sport van ZDF, reageerde via Der Spiegel Online fel op de uitlatingen: ‘Uiteraard accepteren we kritiek, ook op commentatoren, maar wat met Claudia Neumann is gebeurd, ging ver over de schreef. Het gaat hier duidelijk om iets fundamenteels: een vrouw geeft commentaar bij een voetbalwedstrijd van mannen op het WK. Sommige mensen draaien helemaal door, dat is van het laagste niveau.’