‘Vedette’ moet Vlaamse duinen beschermen
‘Vedette’ is een grensoverschrijdend Europees project dat de duinen en polders tussen Duinkerke en Westende omvat. Foto: Marc Leten

Het nieuwe grensoverschrijdende project ‘Vedette’ wil werk maken van een beter beheer en een betere ontsluiting van de Vlaamse Duinen, die zich uitstrekken van Duinkerke tot Nieuwpoort. Het project, met steun van Europa, is vrijdag voorgesteld in Koksijde.

De duinengordel tussen het Franse Duinkerke en het Vlaamse Nieuwpoort is een uniek stukje natuurgebied dat nergens anders te vinden is in Europa. Het duinengebied biedt unieke flora en fauna, maar die is ook ontzettend kwetsbaar.

Omdat het gebied zich uitstrekt op zowel Franse als Vlaamse bodem beslisten twaalf partners van beide landen een project op te zetten met de opdracht een gemeenschappelijke visie op de ontwikkeling en het beheer van de regio uit te zetten. Door samen te werken moeten de grenzen letterlijk en figuurlijk verdwijnen in de Vlaamse Duinen.

Er zijn vier belangrijke doelstellingen: de ontwikkeling van de zachte mobiliteit, het beheer en beschermen van de biodiversiteit, het onthaal en de beleving voor bezoekers en het opstellen van een masterplan om ook op langetermijn op een geïntegreerde ontwikkeling en beheer mogelijk te maken. Het project eindigt in 2021. Dan moet de visie uitmonden in een charter dat gedragen moet worden door de partners, die het masterplan dan zullen uitvoeren.

‘Vedette’ moet Vlaamse duinen beschermen
Het projectgebied: Op Vlaamse kant: Nieuwpoort, Middelkerke, Koksijde, Veurne en De Panne. Op Frans grondgebied: Bray-Dunes, Zuidkote, Leffrinkhoek en Duinkerke. Foto: VLM

Concreet wordt er onder meer gewerkt rond experimenteel stuifduinherstel, herstel van duinpannen en natuurinrichting. Ook de ruiter- en wandelnetwerken worden op elkaar afgestemd.

De partners pompen 3,75 miljoen euro in ‘Vedette’. De helft komt via het Europese subsidieprogramma Interreg.