Extreme droogte, maar kraan moet nog niet dicht
Foto: put

Omdat er erg weinig neerslag valt, kampt Vlaanderen met grote droogte. In de Antwerpse heidegebieden is het gevaar op brand erg hoog. Maar uw kraan moet u (nog) niet verplicht dichtdraaien.

Vandaag al is het ‘extreem droog’ in de streek rond Geraardsbergen, en ook ‘zeer droog’ in heel Oost-Vlaanderen en delen van Limburg (Peer, Maaseik). Maar de komende weken wordt de toestand ernstiger. Er wordt de komende tien dagen immers amper neerslag verwacht. 

De zone waarin extreme droogte voorkomt, zal uitbreiden tot grote delen van Oost-Vlaanderen: van Sint-Niklaas, tot Gent, Oudenaarde en Geraardsbergen. Ook in Leuven en rond Neerpelt en Maaseik zal de droogte extreem zijn. Grote delen van de rest van Vlaanderen (West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant) krijgen de code ‘zeer droog’.

 

 

De landbouwsector merkte de voorbije weken ook al op dat het erg droog is. De kolen, aardappelen en graangewassen lijden daaronder.

En ook in de Antwerpse heidegebieden staan de lichten op oranje. Er is een hoog gevaar op brand. Bezoekers en wandelaars wordt gevraagd om erg voorzichtig te zijn, geen vuur te maken en niet te roken. Kinderen mogen niet zonder toezicht de gebieden betreden. Het gaat om de Kalmthoutse Heide, de Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en de Tielenheide. 

Dertig graden

De temperaturen vandaag zijn nog koel, maar volgende week slaat de hitte toe: maxima tot dertig graden, voorspelt het KMI.

Moeten we zoals vorig jaar de kraan dichtdraaien? Neen, toch niet. Vanaf 21 juni 2017 vaardigde minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) een verbod op waterverspilling uit. Dat betekent: geen zwembaden vullen, auto’s wassen, grasperken sproeien, voetpaden reinigen,...

Dit jaar is de toestand voor ons leidingwater nog niet zo ernstig. ‘Vorig jaar ging een erg droge winter en een erg droog voorjaar vooraf aan het verbod op waterverspilling’, legt Jan Pauwels, woordvoerder van Schauvliege, uit. ‘We hebben toen enkele hele droge dagen gekend, met een piekverbruik. Daarop is dan het verbod op verspilling ingesteld. Maar nu is de situatie anders: alle indicatoren voor ons leidingwater staan nog op groen.’ Dat betekent: er is geen probleem.

Natte winter

‘Dit keer hebben we een natte winter gehad’, vult Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij aan. De bevoorrading van ons leidingwater komt dus voorlopig niet in het gedrang, zo blijkt uit de laatste situatieschets van de Vlaamse Milieumaatschappij (van 17 juni, red.). Smet: ‘Ook met het grondwater is er nog geen probleem, we zien normale verzadigingswaarden. Er is voorlopig geen reden tot paniek.’

Zuinig zijn

‘Dat betekent niet dat mensen niet zuinig moeten zijn met leidingwater, dat is altijd zo’, aldus Pauwels. ‘Maar zelfs met de warme temperaturen volgende week ziet het er niet naar uit dat er maatregelen nodig zullen zijn. Er zijn geen acute drinkwaterproblemen.’

Ook voor de scheepvaart is er nog geen risico op problemen. Over het algemeen is de toestand van de Vlaamse waterwegen nog onder controle.