De Rode Duivels zijn klaar voor het duel tegen Tunesië op de tweede speeldag in groep G. Alle ogen zijn gericht op de troepen van Roberto Martinez.

Wat moeten we denken van Tunesië?

Met Tunesië krijgen de Rode Duivels een geduchte tegenstander tegenover zich. De Adelaars van Carthago maakten het Engeland erg moeilijk. Het kostte Engeland bloed, zweet, tranen en een doelpunt in blessuretijd om te winnen. Tunesië imponeerde ook in hun laatste drie oefenwedstrijden: 2-2 tegen Portugal, 2-2 tegen Turkije en een nipte 0-1-nederlaag tegen Spanje.

Tunesië liet bij aanvang van het toernooi ook weten dat het gelooft in zijn WK-kansen. ‘We dragen de hoop van Afrika’, bevestigde bondscoach Nabil Maaloul. ‘Tunesië heeft geen ster, maar wel een sterke ploeg. We zijn solidair.’

Is Tunesië sterker dan Panama?

Tunesië toonde tegen Engeland dat het twee tanden scherper is dan Panama. Twee conclusies over het spel van Tunesië na de match:

1. Je bent nooit klaar met Tunesië, ze zijn erg weerbaar. In de openingsfase van de match tegen Engeland lagen ze onder zware druk, maar na twintig minuten kwamen ze er voetballend beter uit en slaagden ze erin om te scoren. Ze zijn in staat tot kort passenspel, hoog druk zetten en snel uitbreken. En dat allemaal aan een meer dan behoorlijk tempo.

2. De Adelaars kennen alle truken van de foor om een wedstrijd dood te maken of het tempo er uit te halen. Zo kreeg Tunesië een penalty nadat Fakhreddine Ben Youssef theatraal tegen de grond was gegaan wegens een elleboog van Kyle Walker. Erg duidelijk was de elleboog niet, maar er was wel een beweging en dus kon de scheidsrechter de bal op de stip leggen. Op andere momenten voetbalden ze tegen Engeland zelf aardig mee.

Wat is het zwakke punt van Tunesië?

Engeland scoorde – zoals wel vaker – na standaardfasen. Dat is meteen het zwakke punt van de Tunesiërs.

De Tunesische bondscoach heeft daarnaast ook veel moeite om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Tunesië hoopt namelijk op een WK-stunt tegen België met dank aan een injectie Frans talent. Vier nieuwe spelers kwamen pas in maart in de selectie. De Tunesische anciens keken met gefronste wenkbrauwen naar de transfers. Het is uitkijken of Maaloul tegen België Fransen gaat gebruiken.

Hoe deden de Rode Duivels het ook alweer tegen Panama?

De Rode Duivels wonnen met 3-0. De collectieve prestatie was niet groots. De Duivels speelden te lang te traag, zonder veel ideeën. Op De Bruyne na, die zo veel mogelijk de diepte zocht. Maar ook hij had veel slordigheden in zijn spel, net als die andere balkunstenaar Eden Hazard.

Gelukkig was er het individuele talent, de flitsen van Mertens, De Bruyne en Lukaku. Die maakten samen met Courtois het verschil.

Wat als de Rode Duivels winnen of verliezen?

Na hun 3-0 zege tegen Panama staan de Rode Duivels aan de leiding in groep G. Ze tellen net als Engeland drie punten. Tunesië en Panama zijn nog puntenloos. Als de Rode Duivels winnen, kunnen ze zondag al zeker zijn van de tweede ronde. Als Engeland niet verliest van Panama - ook een draw is toegestaan - is de achtste finale een feit. Op de slotspeeldag tegen Engeland staat dan enkel nog de groepswinst op het spel.

Als Tunesië verliest, sneuvelt het voor de vijfde keer op rij in de eerste ronde van de Wereldbeker.

Raakt Thomas Vermaelen fit?

Centraal achterin wordt tegen Tunesië opnieuw Dedryck Boyata verwacht aan de zijde van Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. De verdediger van Celtic deed het niet onaardig tegen Panama en heeft zich in de gunst van Martinez gespeeld.

Thomas Vermaelen werkte donderdag wel zijn eerste groepstraining op Russische bodem af. Hij kon toen echter nog niet voluit gaan. ‘De wedstrijd tegen Tunesië komt nog te vroeg’, zei coach Martinez eerder deze week op een persconferentie. ‘Ik denk dat hij klaar zal zijn voor de wedstrijd tegen Engeland. Ik wil niet overhaasten, want ik was ook blij met de prestatie van Boyata. Hij deed het uitstekend bij zijn WK-debuut.’

Wat met Kompany?

 Vincent Kompany nog niet speelklaar, het duel met Tunesië komt sowieso te vroeg. Hij wordt klaargestoomd voor de clash met Engeland - en dan vooral de start van de tweede ronde. Er moeten dus geen wijzigingen verwacht worden in het basiselftal.

 

Vormen de drie gele kaarten een probleem?

Met Vertonghen, Meunier en De Bruyne al met een gele kaart achter hun naam, wordt Tunesië een vervelende tegenstander. Het zijn drie spelers die beter op het veld staan in de wedstrijden dat het erom te doen is. Twee gele kaarten staan op de wereldbeker synoniem met een schorsing. Pas na de kwartfinales worden eventuele gele kaarten herleid tot nul.