Italianen houden opnieuw reddingsschip tegen: ‘Vaar maar naar Nederland’
Foto: epa
In de Middellandse Zee dreigt opnieuw een reddingsschip te moeten gaan ronddobberen omdat het niet in een Italiaanse haven mag aanmeren.

De Lifeline, een 32 meter lang schip van de gelijknamige Duitse hulporganisatie, heeft gisteren 226 migranten voor de kust van Libië van een rubberboot gehaald. Omdat er een Nederlandse vlag op de Lifeline wappert, vindt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dat het schip naar Nederland moet varen. 

Salvini zette gisteren een filmpje op zijn Facebookpagina waarin hij zegt: ‘De Lifeline vaart onder Nederlandse vlag en heeft Nederlandse en Duitse bemanning aan boord? Perfect. Breng die vracht van mensen dan maar naar Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar heel erg bereid zijn om jullie edelmoedigheid te steunen.’

De afgelopen jaren heeft Italië honderdduizenden bootmigranten opgevangen. Een deel daarvan werd door reddingsschepen van hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en Save the Children naar Zuid-Italiaanse havens gebracht. Maar de nieuwe regering in Rome zegt dat de ngo-schepen ‘zeetaxi’s’ zijn die de lucratieve mensenhandel in stand houden. Vorige week mocht het schip Aquarius van Artsen zonder Grenzen met 629 migranten aan boord daarom niet in Italië aanmeren; het scheep week uit naar Spanje.

In beslag

Gisteren ontkende de Nederlandse vertegenwoordiging bij de EU dat Nederland vlaggenstaatverantwoordelijkheid voor de Lifeline heeft. Het is eigendom van een Duitse ngo en staat niet in het Nederlandse scheepsregister, werd er getwitterd.

De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, wil deze kwestie tot op de bodem uitzoeken. Toninelli zei gisterenavond: ’Als blijkt dat de vlag op de Lifeline niet strookt met zijn nationaliteit, dan gaan we het schip in beslag nemen en de mensen opvangen.’

Lifeline lanceerde gisteren via een twitterbericht een oproep dat het op zoek is naar een veilige haven om aan te meren.