De Amerikaanse regering doet er alles aan om de crisis te bezweren rond de aparte opsluiting van vluchtelingenkinderen en hun ouders. First lady Melania Trump bracht een verrassingsbezoek aan een detentiecentrum voor kinderen. De jas die ze daarbij droeg, zorgde echter weer voor ophef.

Melania Trump bezocht donderdag het Upbring New Hope Children’s Center in Texas, waar kinderen van Mexicaanse families die illegaal de grens oversteken, worden opgesloten. De first lady sprak er met zorgverleners, die haar verzekerden dat er goed voor de kinderen gezorgd wordt.

‘Ik ben blij hier te zijn en ik kijk ernaar uit om de kinderen te zien, maar ik wil jullie eerst bedanken voor het heldenwerk dat jullie elke dag doen voor die kinderen’, verklaarde Trump aan de medewerkers. ‘Ik wil ook weten wat ik kan doen om deze kinderen zo snel mogelijk weer bij hun ouders te krijgen.’

In het Upbring New Hope Children’s Center zitten 55 kinderen tussen 12 en 17 jaar. Zes onder hen werden van hun ouders gescheiden nadat ze samen hadden geprobeerd de grens over te steken.

Trump onder druk van gezin

Volgens Amerikaanse media speelde de druk die Melania uitoefende een belangrijke rol in de beslissing van president Trump woensdag om families die opgepakt worden aan de grens in de toekomst wel samen op te sluiten. ‘We moeten een land zijn dat de wetten naleeft, maar ook een land dat bestuurt met het hart’, had de first lady eerder laten verstaan.

‘Ivanka is er heel gevoelig voor, mijn vrouw is er heel gevoelig voor, ik ben er heel gevoelig voor. Ik denk dat iedereen met een hart er heel gevoelig voor zou zijn. We zien gezinnen niet graag gescheiden worden’, verwees ook Trump zelf bij zijn beslissing naar de invloed van zijn familie.

'Het kan me niet schelen'

Toen Melania in Washington het vliegtuig nam, droeg ze een groene jas waarop in witte letters een opschrift stond opgeschilderd. Amerikaanse journalisten meldden dat het om een jas van Zara ging, met het opschrift 'I really don't care, do you?' ('Het kan me echt niet schelen, jou wel?') 'Het is een jas. Er was geen verborgen boodschap', verklaarde Melania's woordvoerder desgevraagd. 'Na dit belangrijke bezoek hoop ik niet dat de media zich hierop gaan concentreren.'

De reis naar Texas is de belangrijkste trip die Melania onderneemt sinds ze op 14 mei een nieroperatie onderging. Daardoor verscheen de first lady verschillende dagen niet meer in het openbaar.