Geen akkoord tussen Geens en gevangenisbonden, acties gaan door
Stakers voor de gevangenis van Vorst. Foto: Photo News

Het overleg tussen de gevangenisbonden en minister van Justitie Koen Geens heeft donderdag geen akkoord opgeleverd. Dat hebben ACOD en ACV na afloop van het onderhoud verklaard. De gesprekken zullen komende dinsdag worden voortgezet, aldus het ACOD, dat de acties in de gevangenissen voortzet.

De vakbonden ACV openbare diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO voeren sinds dinsdag acties om te protesteren tegen het voornemen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen in te voeren. Daarnaast zijn de vakbonden ook niet te spreken over enkele aanpassingen in het personeelsstatuut dat de minister wil doorvoeren.

De minister en de bonden zaten donderdagmiddag samen om het dossier te bespreken. ‘Het overleg heeft niet echt iets opgeleverd’, zegt Gino Hoppe van de socialistische bond ACOD.

Acties voortgezet

Volgende week dinsdag om 13 uur vindt opnieuw overleg plaats op het kabinet van minister Geens. ACOD zal de acties zeker tot dan blijven voortzetten, zegt Hoppe.

Door de vakbondsacties is donderdag voor de dag- en namiddagdienst 27,77 procent van het normale aantal personeelsleden in uniform aan de slag in de Vlaamse gevangenissen. Dat blijkt uit cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire inrichtingen. Voor de ochtendshift was 23 procent van het personeel opgedaagd.