Belgisch architectenbureau valt in de prijzen met Albanees plein
Het vernieuwde Skanderbergplein in Tirana Foto: 51N4E

Het Brusselse architectenbureau 51N4E heeft de hoofdvogel afgeschoten op de European Prize for Public Urban Space, met zijn transformatie van het Skanderbergplein in de Albanese hoofdstad Tirana.

51N4E (genoemd naar de coördinaten van Brussel op de wereldkaart) heeft wel meer opdrachten binnengehaald in Tirana. Het meest recente project in de Albanese hoofdstad is het Skanderbergplein, waarvoor in 2008 een internationale wedstrijd werd uitgeschreven.

De Belgen hertekenden het plein (aangelegd in 1930 en omringd door symbolische gebouwen zoals de opera, het nationaal museum, de Nationale Bank en diverse overheidsadministraties) tot een verkeersvrije zone, en creëerden ‘een leegte in de chaos van de stad’. Het plein, voortaan door een groene gordel gescheiden van de stad, werd heraangelegd met stenen uit diverse delen van het land.

De jury van de European Prize for Public Urban Space onder leiding van Olga Tarrasó kon de transformatie smaken en kroonde het Brusselse bureau tot laureaat van de tiende editie van de architectuurwedstrijd.

Behalve 51N4E vielen er nog Belgische bureaus in de prijzen. Het Gentse architectuurbureau De Vylder Vynck Taillieu en onafhankelijk onderzoeksbureau Bavo ontvingen een speciale vermelding voor hun project PC Caritas, een paviljoen van een voormalig psychiatrisch centrum in Melle dat van de sloop werd gered en werd getransformeerd tot ontmoetingsplaats. Het project werd eerder deze maand bekroond met een Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië.

Onder de finalisten bevonden zich nog Belgische projecten: Monument for an Open Society (ORG Permanent Modernity), Memorial 22/3 (Bureau Bas Smets) en Play Landscape be-mine (Omgeving landscape architecture and urbanism, Carve). Ook Albanese projecten van Bas Smets en Xaveer de Geyter schopten het tot de lijst met finalisten.