Weyts vraagt onderzoek naar dood leeuwin
Ben Weyts Foto: Photo News

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt het doden van de ontsnapte leeuwin in Planckendael ‘verschrikkelijk en niet uit te leggen’. Hij vraagt een onderzoek.

Weyts vindt dat er een onderzoek moet komen naar de beslissing van de politie om het dier te doden. ‘Ik snap dat het gaat om een moeilijke afweging van de veiligheidsrisico’s, maar ik begrijp niet waarom er niet meerdere pogingen zijn ondernomen om het dier te verdoven’, zegt Weyts aan Belga.

‘Het was een beslissing van de politie en de politie alleen om het dier te doden. Wat mij betreft spreekt het voor zich dat niet alleen de ontsnapping onderzocht moet worden, maar evenzeer de beslissing om het dier te doden.’

Vier uur vrij

Vanmorgen ontsnapte de leeuwin in nog onduidelijke omstandigheden. Het ging om een menselijke fout, volgens de zoo. Vier uur lang riep de leeuwin vrij rond in het park, op een gegeven moment tussen het leeuwenverblijf en het olifantenverblijf. De bezoekers werden geëvacueerd. Maar volgens de woordvoerster van het park kwam de leeuwin op een gegeven moment te dicht bij een oude wagon, waarin bezoekers zaten. Daarop zou het dier doodgeschoten zijn.