Jacinda Ardern (37), jongste premier van Nieuw-Zeeland ooit, is bevallen. Ze is nog maar de tweede nationale leider die bevalt tijdens een ambtstermijn. De naam van het meisje is nog niet bekend.

Drie maanden na haar verkiezing in oktober 2017 kondigde Ardern haar zwangerschap aan. Een paar dagen voor haar eedaflegging had ze ontdekt dat ze zwanger was. Toen het nieuws bekendraakte, deed het heel wat stof opwaaien op het ­eiland. Maar de publieke opinie reageerde uiteindelijk grotendeels positief op het nieuws. De Nieuw-Zeelandse media besteden veel aandacht aan de baby. Ze volgen het nieuws op de voet, met liveverslaggeving. #babywatch was bijzonder populair de voorbije dagen. 

 

 

Ardern en haar man, Clarke Gayford, hebben van bij het begin de taakverdeling in hun gezin uitgelegd aan de pers. Gayford zal de eerste zorgfiguur worden, Ardern zal sneller dan wettelijk moet weer aan het werk gaan. ‘Ik kan dit alleen dankzij Clarke doen, zo is het nu eenmaal gelopen’, zei Ardern eerder. Ze wil vooral geen vrouw zijn ‘die alles kan en doet’. ‘Want dat impliceert dat iedere vrouw alles moet combineren en er zijn al genoeg eisen voor vrouwen’, zei ze nog.

Ardern blijft zes weken thuis, de vicepremier Winston Peter neemt het in de tussentijd over van haar.

Slechts één vrouw deed het Ardern voor, bevallen tijdens de ambtsperiode: de Pakistaanse premier Benazir Bhutto.