Doorbraak te gevaarlijk om te delen, zegt Musk
Open AI, de onderzoeksgroep van Elon Musk, beweert een grote doorbraak te hebben gerealiseerd in art...
Franse onderzoekers analyseren historische cijfers
Franse onderzoekers stellen vast dat de economie positief reageert op de komst van immigranten en asielzoekers.
Franse onderzoekers analyseren historische cijfers
Franse onderzoekers stellen vast dat de economie positief reageert op de komst van immigranten en asielzoekers.
Het project Rising Youth leidde vluchtelingen gratis op tot arbeider op grote hoogte. Sebastian Steveniers
BrusselDe komst van asielzoekers heeft de afgelopen dertig jaar geen negatief effect gehad op de West-Europese economie. Dat concluderen drie Franse onderzoekers in een artikel dat gisteren verscheen in het tijdschrift Science Advances. Ze hebben gegevens uit vijftien West-Europese landen onderzocht, over een periode van dertig jaar. De onderzoekers zijn verbonden aan drie Franse universiteiten en werkten onder de vleugels van het Centre National de la Recherche Scientifique, een organisatie van de Franse regering.
Tijdens de onderzochte periode, van 1985 tot 2015, nam het aantal asielzoekers naar West-Europa sterk toe. Aan het begin van de jaren negentig gebeurde dat als gevolg van het uiteenvallen van Joegoslavië en de oorlogen die daarop volgden. Daarna, vanaf 2011, deden de Arabische Lente en de oorlog in Syrië het aantal asielzoekers stijgen. Ook kwamen er in die periode heel wat Oost-Europese migranten naar de onderzochte landen.
Wachten op verblijfsstatus
De researchers hebben de economische effecten van beide migratiestromen onderzocht: zowel de komst van de asielzoekers als de migratie binnen de EU. Een verhoging van de immigratie uit de EU-landen leidde telkens tot een hoger bbp per hoofd en een lagere werkloosheid. Ook waren er extra belastinginkomsten, die de bijkomende uitgaven in de sociale zekerheid ruimschoots compenseerden. Het effect deed zich vooral voor in de eerste vier jaar na de migratieschok.
‘Het is onwaarschijnlijk dat de migratiecrisis een last legt op de Europese economie. Integendeel’ Franse onderzoekers artikel in ‘Science Advances’
Voor de toestroom van de asielzoekers is het effect drie tot zeven jaar na dato positief, zij het in iets mindere mate. Het positieve effect doet zich pas voor, nadat aan de asielzoekers die daarvoor in aanmerking komen een verblijfsstatus is toegekend. Dan gaan ze zich als permanente immigranten gedragen.
‘Afgaande op deze resultaten, is het onwaarschijnlijk dat de migratiecrisis een last legt op de Europese economie. Integendeel, het kan een economische opportuniteit zijn’, schrijven de onderzoekers. ‘We ontkennen niet dat de toevloed van asielzoekers politieke uitdagingen meebrengt. Maar die uitdagingen kunnen misschien makkelijker worden aangepakt als we komaf maken met het cliché dat internationale migratie een last legt op de economie’.
Het is niet voor het eerst dat de economische effecten van immigratie zijn onderzocht. Eerdere studies kwamen tot uiteenlopende conclusies. De Oeso onderzocht vier jaar geleden het effect van migratie op de economische groei van 22 landen tussen 1986 en 2006, en concludeerde dat dit ‘positief, maar tamelijk klein’ was. De Nationale Bank keek twee jaar geleden naar de impact van asielzoekers en kwam tot de vaststelling dat die in beperkte mate positief kan zijn als aan enkele voorwaarden is voldaan.
De onderzoekers hebben een methode gebruikt die naar eigen zeggen nooit eerder voor dit doel is ingezet
De Franse onderzoekers claimen een methode te hebben gebruikt die nooit eerder voor dit doel is ingezet. Het gaat om een macro-economisch statistisch model van Nobelprijswinnaar Christopher Sims. Het model is ontwikkeld om de effecten van economische schokken of economisch beleid te analyseren. Maar ook de komst van immigranten kan er dus mee worden onderzocht.