Onbelast bijverdienen geldt niet voor scoutsleiders
Foto: joren de weerdt
Animatoren, leiders of monitoren van jeugdbewegingen of speelpleinwerking zullen geen gebruik kunnen maken van de fiscale gunstmaatregel over het onbelast bijverdienen. In het wetsontwerp was dat nochtans voorzien. Maar de jeugdbewegingen vonden dit ongehoord.

‘De essentie van het jeugdwerk is dat het op vrijwillige basis gebeurt’, zegt Dries De Smet, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad. ‘We willen vermijden dat er concurrentie ontstaat tussen jeugdbewegingen die veel betalen en deze die weinig betalen.’

De scoutsleider staat nog steeds in het wetsontwerp waarover de Kamer binnenkort stemt. Maar de meerderheidspartijen zijn het eens dat de ‘animator’ geschrapt wordt met behulp van een reparatiewet, zegt Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V).  Die moet tegelijk met de wet over het onbelast bijverdienen in werking treden.

Het blijft voor jeugdbewegingen wel mogelijk om een vrijwilligersvergoeding te betalen (met een maximum van 34,03 euro per dag en 1.361,23 euro per jaar). Die bijverdienste is onbelast.