Macrons troepen ‘staan op het randje van de burn-out’
Foto: Reuters

‘De macronie staat op het randje van de burn-out’, titelde Le Monde gisteren. Ministers, ambtenaren, kabinetsmedewerkers van de president… ze zijn volgens de krant allemaal bijna opgebrand en uitgeput.

Oorzaak is het verschroeiende ritme dat de president hen oplegt, vertelden verschillende bronnen aan de krant. ‘We hebben veertien maanden zonder vakantie achter de kiezen, en dat heeft zowel lichamelijk als mentaal gevolgen, we putten uit onze reserves’, zei een adviseur van de regering.

Niet alleen Macrons ontembare dadendrang, ook besparingen zijn schuld aan de vermoeidheid die zijn entourage in de greep houdt. Een minister mag van de president nog hoogstens tien medewerkers hebben, een staatssecretaris vijf. Voordien telden de kabinetten er soms dertig tot veertig. Bedoeling was de ambtenaren meer te betrekken bij de besluitvorming.

Niet te stoppen

Een werkdag begint voor een cabinettard typisch om zeven uur ’s ochtends, en eindigt pas na middernacht. Er wordt op om het even welk uur vergaderd, ook op zondag.

Het probleem werd een half jaar geleden al eens breed uitgesmeerd in de Franse pers. Zo zou première dame Brigitte Macron in december eens midden in de nacht in het Elysée een vergadering van haar man met zijn onmiddellijke medewerkers opgedoekt hebben. Maar blijkbaar is nog niemand er sindsdien in geslaagd de president echt af te remmen.