Ceci n’est pas un steak
Foto: aroundsan.nl

Van uitzicht net een echte steak, die - dankzij rode biet als belangrijk ingrediënt - zelfs jus en kookvocht afgeeft. De plantaardige Vivera-steak die Carrefour lanceert, is visueel amper van het echte werk te onderscheiden. De steak is echter honderd procent plantaardig en bestaat uit soja, tarwe en rode biet.

Met de honderd procent plantaardige Vivera-steak lanceert Carrefour naar eigen zeggen een Belgische primeur. De steak bestaat voornamelijk uit tarwe en soja en werd verrijkt met ijzer en vitamines B12. Rode biet zorgt voor de rode kleur en het vrijkomen van jus.

Carrefour hoopt met het product vooral in te spelen op flexitariërs die op zoek zijn naar vleesvervangers. De textuur en het uizicht doen denken aan vlees en de steak kan gegrild of gebakken worden om een krokant korstje te krijgen. De winkelketen hoopt zo ook vleesliefhebbers, die afknappen op de smaak en de stevigheid van vegetarische producten, te overtuigen.

De Vivera-steak wordt verkocht in de slagerijen van alle Hypermarkten Carrefour en Carrefour Markets. Voor een bakje met twee porties van 100 gram betaal je 3,49 euro.

Vegetarische worstjes verboden

In Frankrijk is het verboden om vegetarische bereidingen te vernoemen naar vlees. Vegetarische worstjes of steaks moeten als ‘panklaar sojaproduct’ omschreven worden op het etiket. Die regel ligt in de lijn van eerdere Europese wetten, die er onder meer toe leidden dat sojamelk nu officieel sojadrink heet. Het Europees Hof voor Justitie oordeelde dat begrippen ‘melk’, ‘room’ en ‘boter’ alleen mogen gebruikt worden voor producten van dierlijke oorsprong.

Er staan straffen op het overtreden van de wetten, hardnekkige overtreders kunnen tot 300.000 euro boete krijgen.