Honderden Britten in ziekenhuis gestorven door onnodige opioïden
Foto: REUTERS

Onnodig toegediende opioïden hebben volgens een onafhankelijk onderzoek het leven van misschien wel 650 patiënten van een Brits ziekenhuis verkort.

De medicijnen werden zonder medische rechtvaardiging en in te hoge doses toegediend aan oudere patiënten, zo blijkt uit een woensdag bekendgemaakt rapport over het Gosport War Memorial Hospital in Hampshire, in het zuiden van Engeland.

Voor het rapport werden meer dan een miljoen documenten geanalyseerd over gevallen gespreid over vele jaren. Bij meer dan 450 mensen kon volgens het rapport een duidelijk verband gelegd worden tussen de opioïden en hun vroegtijdige dood. In nog eens 200 gevallen tussen de jaren 1989 en 2000 achtten de deskundigen het verband waarschijnlijk.

Verwanten van patiënten die hun beklag deden of bedenkingen uitten, werden volgens het rapport ‘consequent in de steek gelaten’.

Schuldig bevonden

Het onderzoek kwam er nadat in 2009 een dokter van het ziekenhuis door de gezondheidsraad schuldig werd bevonden aan het toedienen van een verkeerde dosering medicijnen, wat had bijgedragen tot de dood van minstens zes van haar patiënten. Zij mocht evenwel blijven voortwerken, onder strikte regels.

Opioïden worden vooral voor pijnbestrijding gebruikt. Ze kunnen echter ook tot verslaving leiden en bij te hoge doses levensgevaarlijke bijwerkingen hebben als ademverlamming.