Brussels deelsysteem voor e-bikes breidt uit met crowdfunding
Foto: Billy Bike

Billy Bike, het eerste Brusselse deelsysteem voor elektrische fietsen, wil uitbreiden en gaat daarvoor op zoek naar 120.000 euro via crowdfunding. Het deelfietsensysteem blijkt een succes, want sinds de start van de testfase in september 2017 werden er al 15.000 ritten afgelegd.

In tegenstelling tot de Villo-stadsfietsen, beschikken de Billy Bike-fietsen over een elektrische motor waardoor de heuvelachtige Brusselse wegen sneller en makkelijker beklommen kunnen worden. Bovendien geloven de initiatiefnemers dat de overstap naar elektrische fietsen de externe effecten van autogebruik, zoals luchtvervuiling, kunnen verminderen.

Het 150-tal fietsen dat Billy Bike nu ter beschikking stelt van zijn vijfhonderd gebruikers is enkel te gebruiken in Elsene, Etterbeek en een deel van het stadscentrum. In tegenstelling tot Villo zijn er geen vaste stations. Gebruikers kunnen geparkeerde fietsen opsporen via de app en mogen hun fiets na gebruik eender waar parkeren, weliswaar in de afgebakende zone.

Die zone zou dus binnen afzienbare tijd kunnen uitbreiden. Billy Bike gaat via Lita.co, een crowdfundingplatform voor projecten met een positieve impact, proberen om 120.000 euro op te halen bij het grote publiek. Daarmee kan het de productie van 150 nieuwe fietsen, de laatste fase van een op maat gemaakte GPS en extra personeel bekostigen.