Colruyt tot 1 miljard meer waard na goede jaarcijfers
Foto: BELGA

De groep Colruyt was deze ochtend even 1 miljard meer waard op de beurs na goede jaarcijfers. Beleggers reageren uitbundig op de margeverbetering. KBC raadt echter aan om het aandeel eerder te verkopen.

Op de beurs gaat het er deze ochtend onstuimig aan toe in het aandeel Colruyt. De koers piekte even op 51,70 euro of zo’n 6,6 euro winst. Even later viel de winst terug tot 4,6 euro of toch nog altijd een winst van 10 procent.

Op die piek was de groep op de beurs 1 miljard meer waard. Ondertussen is dat teruggevallen tot circa 600 miljoen, wat de groep nog altijd op 7,4 miljard waardeert. De hele Colruyt Groep haalt een omzet van 9 miljard euro.

De reden voor de uitbundigheid heeft te maken met de goede resultaten op verschillende fronten. Zowel omzet, bedrijfswinst als operationele marge koersten hoger. Colruyt wijst erop dat in de tweede jaarhelft van het gebroken boekjaar dat afsloot op 31 maart de concurrentie minder intensief was.

Anderzijds plukt Colruyt de vruchten van een jarenlang consistent beleid dat de nadruk legt op aantrekkelijke prijzen en goede kwaliteit. Grote concurrenten van Colruyt, zoals Delhaize en Carrefour, toonden in het verleden een vrij wispelturige strategie.

KBC Securities merkt wel op dat de personeelskosten verhoudingsgewijs blijven oprukken. De beurshandelaar vindt ook dat het aandeel Colruyt te duur noteert in vergelijking met de sector en hanteert een koersdoel van 39 euro. Dat is een stuk lager dan de circa 50 euro waar Colruyt momenteel aan noteert.