Federale regering wil Europees voorstel asielcentra ‘analyseren’
Foto: BELGA
Het Europees initiatief rond asielcentra in Noord-Afrika, moet worden geanalyseerd. Dat zegt premier Charles Michel woensdag. Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever zich genuanceerd blij getoond, terwijl oppositiepartij SP.A niet enthousiast was.

‘Ik ben blij dat de geesten gerijpt zijn’, reageerde De Wever woensdag in De ochtend op Radio 1 op het nieuws dat EU-leiders onderhandelen met landen uit Noord-Afrika over de uitbouw van centra, om daar economische migranten te scheiden van vluchtelingen. ‘Ik zei dit drie jaar geleden al’, klinkt het en De Wever vindt het dan ook ‘jammer dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de geesten zijn gerijpt, maar ik ben blij’.

In 2015 pleitte de Antwerpse burgemeester in het openingscollege Politicologie aan de Universiteit Gent inderdaad al voor het dichtgooien van de buitengrenzen van Schengen. ‘Vervolgens moeten er hotspots worden opgericht en moet België een pushbackbeleid opzetten’, klonk het toen.

‘Wat zijn die regionale platforms anders dan pushbacks die niet zo genoemd mogen worden?’ vroeg De Wever zich woensdag al af in De Standaard. ‘Het is jammer dat [Angela] Merkel Europa eerst een andere richting heeft uitgestuurd’, vult hij aan bij De ochtend. ‘Nu moet dat gecorrigeerd worden.’

Menswaardig bestaan

In hetzelfde radioprogramma liet SP.A-voorzitter John Crombez zich minder optimistisch uit over het initiatief. Hij gelooft namelijk niet dat alle Europese lidstaten het voorstel van Tusk zullen aanvaarden. En zelfs al zouden ze dat wel doen, ‘is dat niet voldoende’.

Crombez pleit eerder voor verhoogde Europese investeringen in de gebieden waar de vluchtelingen vandaan komen. ‘Als we ervoor zorgen dat ze daar een menswaardig bestaan hebben, hebben die mensen niet de neiging om naar Europa te vluchten.’

Analyse

Namens de federale regering zei premier Michel dat het voorstel geanalyseerd moet worden. België pleit voor een Europese aanpak die de verschillen tussen de EU-lidstaten op het vlak van migratiebeleid moet overbruggen, schrijft Michel. De versterking van de Europese buitengrenzen, de hervorming van de Dublin-verordening (die bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag) en het afsluiten van akkoorden met derde landen zijn de drie ‘essentiële’ luiken van deze aanpak.

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdedigt op zijn beurt al langer het voorstel om migranten die op de Middellandse Zee onderschept worden naar centra in bijvoorbeeld Tunesië terug te sturen, zodat daar kan worden beoordeeld wie in Europa recht heeft op internationale bescherming.