Krakers delen gevonden fortuin uit aan vrienden
In een naaimachine van Singer zat 300.000 euro cash verstopt.

Ze sliepen op straat of kraakten een huis, maar vonden op een dag een echte schat: 300.000 euro cash, verstopt in een naaimachine. Het koppel uit Zelzate deelde het geld uit aan vrienden, maar werd gearresteerd bij een huiszoeking naar drugs. Ze riskeren nu een celstraf voor witwassen.

Ze trokken als dakloos koppel van de ene kennis naar de andere, sliepen op straat, maar ook regelmatig in leegstaande panden. Een zwerversbestaan, tot de 32-jarige Joey D. en zijn toenmalige vriendin Kimberly A. (33) in een leegstaand pand in het Oost-Vlaamse Assenede ‘de grot van Ali Baba’ aantroffen: 300.000 euro cash, verstopt in een oude Singer-naaimachine. Voor Joey en Kimberly leek hun leven een nieuwe start te nemen. ‘Ze wilden een huis kopen, want ze weten ook wel dat onderdak de start van een normaal leven is’, zegt Sofie Vermeir, de advocate van Kimberly A.

Maar Joey wilde eerst enkele mensen bedanken die hem de voorbije jaren uit de nood hadden geholpen. Hij gaf een deel van het geld aan elf vrienden uit Zelzate en omstreken. Tijdens hun tocht als wilde weldoeners verbleven Joey en Kimberly in het tuinhuis van een bevriend koppel. Tot de politie daar binnenviel in verband met een drugsdossier. Hun vrienden waren niet thuis, maar de politie nam Joey mee.

50.000 euro op zak

Bij die toevallige arrestatie had Joey 50.000 euro cash op zak, waarop de politie het tuinhuis doorzocht en de hele zaak uitvlooide. Het bracht Joey, Kimberly en de elf vrienden voor de Gentse correctionele rechtbank, waar de zaak gepleit werd.

‘Als weldoeners deelden ze het geld uit’, aldus het parket. ‘Maar geld dat niet van jou is, mag je niet uitdelen. De mensen die het geld aannamen, hadden moeten weten dat Joey en Kimberly niet op een “normale” manier aan zulke sommen konden komen.’

Straffen met uitstel

Het parket vroeg in de Gentse rechtbank tot achttien maanden cel en boetes van 6.000 euro, volledig met uitstel onder voorwaarden voor Joey, Kimberly en het koppel waar de drugsinval plaatsvond – met anderhalve kilo speed en 1.001 xtc-pillen als buit. Voor de andere negen, die geld aanvaardden van het weldoenerskoppel, vroeg het parket straffen met uitstel of opschorting van straf.

De eigenaar van het huis waar de naaimachine stond, vraagt het geld terug. Jesse Van den Broeck, advocaat van Joey D., ging voor verval van strafvordering. ‘Er zijn het eerste uur al procedurefouten gemaakt, waardoor het onderzoek nietig is. Ik vraag dat Joey zijn gevonden geld terugkrijgt en niet gestraft wordt.’

De rechter, die het pleidooi over de procedurefouten duidelijk niet wist te appreciëren, doet over twee weken uitspraak.