Verenigde Staten trekken zich terug uit VN-Mensenrechtenraad
Amerikaans ambassadeur bij de VN, Nikki Haley. Foto: AP

De VS trekken zich terug uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat kondigde de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, dinsdag aan. Ze beschuldigt de raad van 'hypocrisie en chronische vooringenomenheid tegenover Israël'.

Voorts zou de Raad schenders van mensenrechten beschermen. ''s Werelds meest onmenselijke regimes blijven aan kritisch onderzoek ontsnappen', klonk het. Haley liet weten dat de VS niet licht gegaan zijn over de beslissing om uit de raad te stappen, maar ze was hard in haar kritiek en noemde de Mensenrechtenraad 'die naam niet waardig'.

De aankondiging is geen verrassing. De regering van president Donald Trump uitte al regelmatig kritiek op de werking van de raad.

In een toespraak voor de Mensenrechtenraad verweet Haley de raad vorig jaar al een ‘onophoudelijke, pathologische campagne’ tegen Israël. Ze wilde ook dat leden van de raad met een slechte mensenrechtenreputatie eruit gezet kunnen worden. ‘De Verenigde Staten zullen niet stil blijven zitten terwijl dit orgaan, dat zich zogezegd wijdt aan mensenrechten, de zaak van de mensenrechten blijft beschadigen’, aldus Haley toen.

‘Gewetenloos’

In de Mensenrechtenraad, in 2006 opgericht, zetelen 47 leden. De laatste vergadering van de Raad begon maandag met een uithaal naar Trumps migratiebeleid door VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra’ad Al Hussein. Hij omschreef de praktijk om kinderen aan de grens van hun ouders te scheiden als ‘gewetenloos’.

Al Hussein reageerde op Twitter op de beslissing: 'De beslissing is ontgoochelend, zij het niet echt verrassend. Gezien de toestand van de mensenrechten in de wereld vandaag zouden de VS een tandje moeten bijsteken en niet zich terugtrekken', klonk het.

Trumps adviseur nationale veiligheid John Bolton verzette zich in 2006 tegen de oprichting van de Raad. Hij was toen ambassadeur bij de VN. Washington sloot zich in 2009 aan bij de raad, toen Barack Obama president werd.