Vrees voor escalatie handelsoorlog
De slotkoers van de Hang Seng-index in Hongkong, die 2,78 procent verloor. Foto: AFP

De financiële markten maken zich zorgen over het verbale wapengekletter tussen de handelspartners VS en China.

Nadat de Chinese aandelen 3 tot 4 procent lager gingen, zijn ook de meeste Europese beurzen in de min gedoken. Beleggers zijn geschrokken van de hernieuwde dreiging van een handelsoorlog. President Trump heeft opdracht gegeven nog eens voor 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen te identificeren die aan een heffing van 10 procent onderworpen kunnen worden. Dat zal gebeuren als de Chinezen tegenmaatregelen nemen tegen eerder aangekondigde heffingen op 50 miljard aan importgoederen.

China reageerde als door een wesp gestoken en sprak van chantage. Het land dreigt met kwantitatieve en kwalitatieve vergeldingsmaatrelen. Dat betekent dat het het Amerikaanse bedrijven moeilijk kan maken om in China zaken te doen.

De steeds toenemende dreiging van een handelsoorlog weegt op het sentiment van beleggers. De heffingen kunnen Chinese producten in de VS duurder maken, waardoor de economische groei afgeremd kan worden.

‘Ik maak me hier echt zorgen over’, zegt Jan Van Hove, de hoofdeconoom van KBC. ‘Dit is meer dan retoriek, ik vrees dat Trump het meent. De handelsbelemmeringen kunnen de wereldwijde waardeketen aantasten.’

Ook Hans Bevers van Bank Degroof Petercam is verontrust. ‘Dit is allesbehalve goed nieuws voor het vertrouwen’, zegt hij. ‘Het dreigt te escaleren en het risico op een groeivertraging is reëel’.

De denktank Ifo verlaagde gisteren haar groeivooruitzichten voor Duitsland van 2,6 naar 1,8 procent. Een handelsoorlog is momenteel het grootste risico voor de economie, oordeelt het instituut.