Een opname van kinderen die in het Spaans om hun ouders roepen en wenen, is gepubliceerd op de website ‘ProPublica’. Het zou gaan om een fragment van vorige week in een opvangcentrum. Het Witte Huis blijft de scheiding van kinderen en ouders verdedigen, ondanks grote kritiek.

Twee minuten lang praten en wenen de kinderen in de geluidsopname. In het Spaans. Ze vragen om hun ouders, hun tante. Om weg te mogen uit de plaats waar ze verblijven. Volgens de website ProPublica, een platform voor onderzoeksjournalistiek, heeft de mensenrechtenadvocaat Jennifer Harbury het geluidsfragment bezorgd. Die zou het fragment van een cliënt gekregen hebben, die onlangs een opvangcentrum bezocht voor kinderen van migranten die illegaal de Verenigde Staten proberen binnen te komen.

De harde opname volgt op de foto’s van de opvangcentra voor kinderen, gisteren vrijgegeven door de Amerikaanse grenspolitie. Daarop is te zien hoe kinderen opgesloten zitten in stalen kooien. 

Aan de grens in Texas zijn 2.000 migrantenkinderen gescheiden van hun ouders. Eén van die centra waarin ze verblijven is een voormalige winkel van supermarktketen Walmart. Er zitten haast 1.500 jongens, tussen tien en zeventien jaar oud, die twee uur per dag even naar buiten mogen en recht hebben op slechts twee telefoontjes per week. Gemiddeld worden ze 56 dagen lang gescheiden van hun ouders.

De foto's en het audiofragment doen de gemoederen nog verder oplaaien in de VS. Maar president Donald Trump trachtte gisteren de aandacht af te leiden door uit te halen naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. En Kirstjen Nielsen, verantwoordelijk voor binnenlandse veiligheid in het Witte Huis, verdedigde gisteren ook uitgebreid de aanpak van Trump. Ze benadrukte dat er goed voor de kinderen gezorgd wordt. Maar dat blijkt niet uit het geluidsfragment. Nielsen had naar eigen zeggen niet naar de opnames geluisterd.