Hoed van Napoleon geveild voor 350.000 euro
De hoed van Napoleon Foto: EPA-EFE

Een hoed die nog van Napoleon geweest zou zijn, is in Lyon onder de hamer gegaan voor 350.000 euro inclusief kosten.

Vermoedelijk heeft een Nederlandse kapitein het hoofddeksel destijds opgeraapt op het slagveld in Waterloo, waarna het van generatie op generatie doorgegeven is. Aan het einde van de vorige eeuw kwam de hoed in handen van een Franse verzamelaar, die hem nu verkocht heeft.

Tijdens zijn vijftien jaar durende bewind zou de Franse keizer ongeveer 120 hoeden gebruikt hebben. Daarvan zijn er negentien bekend, waaronder dit exemplaar. De waarde van de typische punthoed werd vooraf geschat op 30.000 tot 40.000 euro.

‘Het is een vrij eenvoudige hoed in vilt, zoals alle hoeden van Napoleon’, zei Étienne De Baecque van veilinghuis De Baecque et Associés aan AFPTV. ‘Men ziet de slijtage die doorheen de jaren ontstaan is. Er zijn enkele typische elementen. Zo verdroeg Napoleon het lint aan de binnenkant van de hoed niet. Dat werd altijd verwijderd.’

In 2014 betaalde een rijke Zuid-Koreaan maar liefst 1,8 miljoen euro voor een gelijkaardig hoofddeksel van Napoleon, een recordbedrag. Die hoed was in een betere staat en kwam uit de collectie van de prinselijke familie van Monaco.

In november bracht een gouden laurierblad van nauwelijks tien gram, dat deel uitmaakte van de kroon waarmee Napoleon in 1804 tot keizer gekroond werd, 625.000 euro op bij een veiling in Fontainebleau, nabij Parijs. In het kasteel van Fontainebleau bevindt zich een museum dat aan Napoleon gewijd is.