President Trump wil het Amerikaanse leger uitbreiden met een zesde tak, de ‘Space Force’, of een ruimtemacht. ‘Amerika moet niet alleen gewoon aanwezig zijn in de ruimte, Amerika moet domineren in de ruimte’, zei Trump.

‘Naast onze Air Force (luchtmacht) zullen we nu ook de Space Force (de ruimtemacht) krijgen. Iets anders, maar even strijdvaardig’, aldus Trump op een vergadering van de Nationale Ruimteraad (National Space Council).

Alle ruimteprojecten vielen tot nu onder de luchtmacht. De Space Force wordt de zesde entiteit binnen het leger van de Verenigde Staten. De andere vijf onderdelen zijn: US Army (landmacht), US Air Force (luchtmacht), US Navy (zeemacht), US Marines Corps (marinierskorps) en US Coast Guard (de kustwacht).

Opnieuw naar de maan

Trump zei ook nog dat hij graag weer Amerikaanse astronauten naar de maan zou willen sturen. Hij wil ook een nieuwe ‘verkeersregeling voor de ruimte’ laten uitwerken, omdat er files dreigen te ontstaan in de baan om de aarde en omdat de oude regeling voorbijgestreefd is. Bij dat laatste speelt ook de commercialisering van de ruimtereizen mee. Het ministerie van Defensie moet de belangen van Washington daarbij veiligstellen.

De militarisering van de ruimte is geen nieuw fenomeen. Van het prille begin in 1957 dienden ruimteprogramma’s militaire doeleinden. Trump bood eerder tegenstand tegen de creatie van een apart Space Corps, maar defensiespecialisten noemden de oprichting ervan ‘een kwestie van tijd’.