Trump heeft kritiek op migratiebeleid van Merkel
Angela Merkel en Donald Trump tijdens de G7 in 2018. Foto: REUTERS

Het migratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump verschilt erg van de visie van Angela Merkel. Volgens Trump maakte ‘heel Europa een grote fout door miljoenen mensen binnen te laten’.

Trump valt de Duitse regering erg hard aan via Twitter. Hij schrijft dat het Duitse volk zich tegen haar leiders keert en wil niets te maken hebben met het Europese migratiebeleid. ‘We willen niet dezelfde situatie omtrent migratie in de Verenigde Staten als in Europa’, tweet Trump.

 

 

‘Het was een grote fout van Europa om miljoenen mensen binnen te laten, die op een gewelddadige manier hun cultuur hebben veranderd!’, aldus Trump.

Volgens de president zijn de criminaliteitscijfers in heel Duitsland erg hoog. Maar de statistieken daarover spreken Trump tegen. De criminaliteit in Duitsland is vorig jaar met 5 procent gedaald, tot het laagste percentage sinds 1992. ‘Duitsland is veiliger geworden’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer bij de voorstelling van de cijfers. Ook het aantal misdrijven door mensen die niet de Duitse nationaliteit hebben, is gedaald, met 23 procent, van 950.000 naar 700.000.

 

 

Migratiebeleid in de VS

Trump ligt in eigen land onder vuur voor zijn migratiebeleid. Zijn regering voert een nultolerantie inzake illegale migratie. Dat heeft tot gevolg dat volwassenen die illegaal de grens oversteken gearresteerd worden en dat de kinderen gescheiden worden van hun ouders. Bijna 2.000 kinderen moeten zo bij aankomst in de VS verder zonder hun ouders.

De nultolerantie verdeelt de regering en de Republikeinen. Ook Melania Trump is kritisch voor het beleid. Een woordvoerder van de first lady liet weten dat ze ‘het haat om kinderen gescheiden te zien worden van hun families’.

Trump weigert zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de gekozen beleidslijn. Hij wijst de Democratische oppositie, die hem met eerder ingevoerde wetgeving zou dwingen om kinderen te scheiden van hun ouders, met de vinger. Dat klopt echter niet, want de regering-Obama heeft de wet juist anders geïnterpreteerd.