Zweden boekt verdiende overwinning dankzij tussenkomst van de VAR
Foto: REUTERS

Zweden is zijn WK gestart met een deugddoende overwinning. Tegen een zwak Zuid-Korea waren de Zweden de betere ploeg, maar voor de rust lieten Berg en Toivonen grote kansen liggen. Na de pauze lukte het dan wel, al was de hulp van de VAR nodig. Scheidsrechter Joel Aguilar gaf eerst geen strafschop, maar werd terechtgewezen door de videoref. Granqvist bezorgde zijn ploeg zo de zege.

De Zweedse bondscoach Janne Anderson moest onverwacht ingrijpen in zijn basiself omdat Victor Lindelöf ziek bleek. Centraal achterin werd de speler van Manchester United vervangen door Pontus Janssonn, die zo een duo vormde met Granqvist. Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren) zat op de bank.

Bij Korea koos bondscoach Shin Tae-yong onder de lat verrassend voor Jo Hyeon-woo, in principe pas de derde keeper. Vedette Son Heung-Min (Tottenham) startte als deel van een driemansvoorhoede, met daarachter aanvoerder Ki Sung-yueng (Swansea).

‘Derde doelman’ houdt Zuid-Korea recht

Na een felle openingsfase met meerdere overtredingen was de eerste grote kans halfweg de eerste periode er een voor Zweden. Na samenspel tussen Granqvist en Marcus Berg verscheen die laatste alleen voor de Koreaanse doelman. Die hield de spits van Al Ain met een knappe reflex van de openingstreffer. De Scandinaviërs bleven aandringen maar net als in hun laatste oefenmatchen tegen Denemarken en Peru (allebei 0-0) toonden de Scandinaviërs zich onmondig voor doel. Zuid-Korea kon aanvallend evenmin veel tonen.

Na de pauze trilden de netten dan toch. Granqvist trapte Zweden iets voorbij het uur met een strafschop op voorsprong. De ref uit El Salvador liet de overtreding op Claesson aanvankelijk onbestraft maar legde de bal toch op de stip na tussenkomst van de videoref.

Zuid-Korea maakt nog bijna gelijk

Zuid-Korea kreeg nog een klein half uur om iets aan de achterstand te doen. Hwang kwam met een gevaarlijke kopbal dichtbij de gelijkmaker maar het bleef 1-0. Zweden, waar Beveren-spits Thelin in 77e minuut mocht invallen, hield stand.

Zondag verloor titelverdediger Duitsland in dezelfde poule verrassend met 0-1 van Mexico. Zaterdag (23 juni) staat de tweede speeldag op het programma. De affiches zijn dan Zuid-Korea/Mexico en Duitsland/Zweden.

Zweden boekt verdiende overwinning dankzij tussenkomst van de VAR
Foto: AP