Over twee weken is het D-day voor Merkels migratiebeleid
Foto: EPA-EFE

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer stelt het plan om illegale migranten aan de grens terug te sturen met twee weken uit. Bondskanselier Angela Merkel krijgt tot dan de tijd om op Europees niveau met een oplossing voor de vluchtelingencrisis te komen. Dat zijn de kopstukken van CSU en CDU overeengekomen.

De voorbije dagen lagen Seehofer en Merkel op ramkoers. Volgens het CSU-kopstuk is de migratiedruk onhoudbaar geworden en moeten migranten al aan de grens worden teruggestuurd. Maar Merkel wou daar niet van weten: dat zou in Europa tot chaos leiden en het hele beleid op de helling zetten.

Na overleg is Seehofer nu toch bereid om dat terugsturen op te schorten. Als voorwaarde eist hij wel dat er binnen de twee weken op Europees vlak nieuwe afspraken worden gemaakt. Op 1 juli zouden de top van CDU en CSU dan de balans opmaken.

Op een persconferentie zei Merkel dat zowel CDU als CSU als doel heeft om de migratiegolven beter te sturen, om een herhaling van de situatie van 2015 te voorkomen. Ze gaf ook aan dat haar partij achter minister Seehofer blijft staan en zijn maatregelen steunt, maar als land niet alleen te willen optreden. ‘Het niet afgesproken terugsturen van migranten kan een negatief domino-effect veroorzaken en de hele Europese samenwerking beïnvloeden.’

De kanselier kondigde aan dat ze vooruitgang wil boeken bij de Europese top van eind deze maand; Daar zou ze met een aantal landen bilaterale gesprekken willen voeren. Ze weigerde te antwoorden op de vraag of ze de harde lijn van Seehofer zou steunen als dat overleg zou mislukken. ‘Op ‘wat als’-vragen antwoord ik niet’.

Dat de regeringscrisis nog niet volledig van de baan is, bleek echter ook duidelijk. Merkel gaf aan dat ze maatregelen in de eerste plaats zou aftoetsen bij haar eigen CDU, en pas daarna bij het CSU van Seehofer.

Op een aparte persconferentie gaf Seehofer aan dat er wat hem betreft geen sprake is van een conflict. ‘We hebben alles eensgezind besloten’.