Tijdens een wielerwedstrijd in het Waalse Wasmes zijn zondag twintig renners gewond geraakt toen plots een auto opdook op het parcours. ‘Ik begreep er niets van’ getuigde de chauffeur aan RTL.

Een groep met vier koplopers was zondagnamiddag weggereden van het peloton tijdens een wielerwedstrijd in Wasmes, een deelgemeente van Colfontaine in de provincie Henegouwen, toen de bestuurster van de bewuste wagen, die langs de kant van het parcours geparkeerd stond, samen met haar man en haar drie kinderen instapte.

‘Ik zag dat er geen politiewagens of motoren waren’, zei de vrouw voor de camera van RTL. ‘Er reed alleen een gewone auto voorbij. Die wilde ik volgen door rechtsomkeer te maken.’ De bestuurster dacht dat alle wielrenners voorbijgekomen waren (terwijl alleen de kopgroep net gepasseerd was) en besloot om de weg over te steken. Tijdens dat manoeuvre kwam het peloton aangereden.

Knallen en geschreeuw

Vier wielrenners konden de wagen niet ontwijken en werden met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De chaos - wielrenners vielen over elkaars fietsen - leidde tot nog zestien andere gewonden. ‘Plots hoorde ik knallen en geschreeuw’, zei de bestuurster. ‘Ik heb me meteen aan de kant gezet en heb me over mijn eigen kinderen ontfermd, die erg geschrokken waren. Mijn man is de wielrenners gaan verzorgen.’

De organisatie betreurt het incident en belooft ‘alle nodige maatregelen te nemen om zulke drama’s in de toekomst te vermijden’.