Tegenstander van vredesakkoord wint Colombiaanse presidentsverkiezingen
Iván Duque gaat het vredesakkoord dat met de Farc is gesloten, aanpassen Foto: AFP

De rechtse politicus Iván Duque vindt dat de voormalige Farc-rebellen te gemakkelijk wegkomen met hun misdaden.

Iván Duque (41) wordt met 53,98 procent van de stemmen de nieuwe president van Colombia. In zijn campagne had Duque felle kritiek op het vredesverdrag dat de vorige president Juan Manuel Santos met de rebellenbeweging Farc (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) had gesloten. Hij vindt dat de leiders van de Farc niet vrijuit mogen gaan voor de misdaden die ze hebben begaan. In zijn overwinningstoespraak zei Duque dat de vredesafspraken zullen worden aangepast. Hij wil de ‘slachtoffers centraal zetten’ en streven naar ‘waarheid, gerechtigheid en herstel’.

Duque kreeg tijdens zijn campagne de steun van de vroegere president Alvaro Uribe (2002-2010), die eveneens een felle tegenstander van het vredesakkoord is. De voorganger van Duque, Juan Manuel Santos, die voor het vredesakkoord in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, mocht zich niet meer kandidaat stellen. Het waren de eerste presidentsverkiezingen sinds het vredesakkoord in 2016 werd gesloten.

In de burgeroorlog, die sinds 1964 in Colombia heeft gewoed, kwamen zo’n 220.000 mensen om. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. (rtr)