Natalie Portman: ‘Het was nog nooit zo gemakkelijk als veganist’
Natalie Portman op de première van ‘Eating animals’ Foto: Photo News

Natalie Portman noemt zich al enkele jaren een veganist, en zou graag zien dat meer mensen die levensstijl aannemen na het bekijken van ‘Eating animals’, de documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer. ‘Je hoeft als veganist niets meer te missen. Je kan nog steeds lekker eten zonder de planeet te beschadigen.’

In het non-fictieboek ‘Eating animals’ uit 2009, bij ons vertaald als ‘Dieren eten’, brengt Jonathan Safran Foer verslag uit van zijn bezoek aan slachthuizen en boerderijen. Hij beschrijft wat er allemaal schort aan onze vlees- en zuivelindustrie, en waarom hij na het schrijven van het boek vegetariër is geworden.

Het boek werd een bestseller en krijgt nu een tweede leven op het grote scherm. Natalie Portman is coproducer en leent haar stem aan de documentaire die werd geregisseerd door Christopher Quinn. De actrice ging als kind al vegetarisch eten, maar maakte na het lezen van het boek van Foer tijdens haar eerste zwangerschap de switch naar het veganisme. Ook haar twee kinderen voedt ze op die manier op.

‘Tot dan dacht ik dat ik met mijn eieren en zuivel toch geen dieren doodde, het zijn natuurlijke bijproducten. Maar toen ik las over hun levensomstandigheden en de impact van al deze dieren op het milieu, hoefde ik niet lang te twijfelen om vegan te gaan’, vertelde de 37-jarige actrice aan Vanity Fair bij de première van Eating animals in New York.

Ze vindt haar levensstijl allesbehalve een opoffering. ‘Restaurants hebben steeds meer vegetarische en veganistische opties, het is duidelijk dat meer consumenten ernaar vragen. Er is nu zelfs veganistische ijscrème. Je hoeft als veganist niets meer te missen. Je kan nog steeds lekker eten zonder de planeet te beschadigen.’

Volgens Portman ligt daarin ook de sleutel om geleidelijk aan de overstap te maken: proeven van deze opties. ‘Als je twee zaken hebt die identiek smaken, maar het ene product is niet schadelijk voor de planeet of dieren, én beter voor je gezondheid, waarom zou je dan twijfelen? Er is spek van tempeh, kaas van cashewnoten en veel andere heerlijke zaken die veganistische vervangers zijn voor de producten waar je naar hunkert.’

Met de vinger wijzen doet de Oscarwinnares niet, haar echtgenoot is bijvoorbeeld ook geen veganist. ‘Je moet altijd respect tonen voor andermans keuzes. Ik wil ook niet dat anderen moeilijk doen over mijn eigen voorkeuren.’