Rode Duivels struikelen over 7 millimeter gras
Foto: AFP

Hoewel Toby Alderweireld er zeker van is dat de Rode Duivels vanavond een feestje kunnen bouwen in Rusland na de WK-match tegen Panama, is er enige ongerustheid over het gras van het stadion.

Adnan Januzaj maakte al een opmerking over het gras in Rusland en ook Roberto Martinez haalde het aan. ‘Het gras is hier 25 millimeter hoog’, aldus de bondscoach. ‘Dat is te lang. Ik heb dat nog nooit meegemaakt in zo’n belangrijke competitie.’

Het lijkt een detail, maar profvoetballers – en niet alleen de Rode Duivels – gruwen van te lang gras. Dan loopt de bal stroever en het spel trager. In een wedstrijd tegen Panama is dat in het nadeel van de Belgen. De Rode Duivels trainen in het nationaal oefencentrum in Tubeke altijd op gras van 18 millimeter hoog. In het Koning Boudewijnstadion wordt het gras altijd op 21 millimeter geknipt.

Het reglement zegt dat het gras tussen 20 en 30 millimeter lang moet zijn, voor dit WK zijn de limieten tussen 22 tot 28 millimeter. In de stadions is het gras 25 millimeter hoog, ook op het oefencomplex van de Rode Duivels in Dedovsk. ‘Om het gras te beschermen, want het is zomer’, klinkt het bij de Fifa.

‘Korter gras is aangenamer als het spel snel moet gaan’, aldus Martinez. ‘Maar ik wil dit niet als excuus gebruiken.’