Melania kritisch voor beleid Trump: ‘Haat het om kinderen gescheiden te zien van hun ouders’
Foto: AFP

De werkwijze van de Trump-regering om kinderen van Mexicaanse families die illegaal de grens oversteken apart op te sluiten, blijft kritiek krijgen. Voormalige first lady Laura Bush maakte een vergelijking met Japanse krijgsgevangenen, maar de president kreeg het ook in zijn eigen Witte Huis te verduren.

Een woordvoerder van Melania Trump liet weten dat de first lady ‘het haat om kinderen gescheiden te zien worden van hun families’. ‘Ze vindt dat we een land moeten zijn dat de wetten naleeft, maar ook een land dat bestuurt met het hart.’

Democraten onder druk zetten

‘Mevrouw Trump hoopt dat volksvertegenwoordigers het over de partijgrenzen heen eens kunnen worden over een goede hervorming van de immigratiewetgeving’, aldus de woordvoerster nog. Dat doet vermoeden dat de ‘kritiek’ van Melania toch vooral een manier is om de Democraten onder druk te zetten.

De president maakte eerder al duidelijk dat Democratische steun voor zijn nieuwe immigratiewetgeving een einde zou maken aan de opsluiting van kinderen in aparte centra aan de Mexicaanse grens. Eén van de maatregelen daarbij is de financiering van Trumps befaamde grensmuur.

Democratische volksvertegenwoordigers trokken zondag op de Amerikaanse vaderdag naar een detentiecentra in New Jersey en Texas. ‘Dit is niet hoe we moeten zijn als een natie’, verklaarde de Democraat Jerrold Nadler daarbij.

Laura Bush: ‘Dit breekt mijn hart’

Maar ook vanuit Republikeinse hoek kwam er kritiek. ‘Ik leef in een grensstaat en begrijp dat de Amerikaanse grenzen beschermd moeten worden’, verklaarde Laura Bush, vrouw van de vorige Republikeinse president George W. Bush, in een opiniestuk in de Washington Post. ‘Maar dit nultolerantiebeleid is wreed. Het is immoreel en het breekt mijn hart.’

‘Dit doet erg denken aan de interneringskampen voor Japanners ten tijde van de Tweede Wereldoorlog’, aldus Bush nog. ‘Die worden nu beschouwd als één van de meest beschamende episodes in de Amerikaanse geschiedenis.’

Sinds begin april zijn al bijna tweeduizend kinderen van hun ouders gescheiden. Dat is het gevolg van Trumps beleid van ‘nultolerantie’, als reactie op een hoge instroom van migranten, dit voorjaar. Volgens de Amerikaanse academie van kinderartsen konden in de detentiecentra zien dat de kinderen daar psychologisch aan hun lot worden overgelaten.

De pers had vorige week bakken kritiek op het beleid van Trump en liet dat duidelijk blijken tijdens een persconferentie in het Witte Huis.