‘Ik ben ook een Belg, hier ligt mijn toekomst’
Een onderzoekscommissie van de VN wijst op een ‘endemische’ discriminatie van mensen van Afrikaanse ...
Oudenaarde
De stad Oudenaarde en de vzw Dekenale Werken hebben een akkoord over de verkoop van de ommuurde tuin van het Zwartzusterklooster in Pamele. De tuin wordt toegankelijk voor publiek en ook de restauratie van het klooster is verzekerd.
Oudenaarde
De stad Oudenaarde en de vzw Dekenale Werken hebben een akkoord over de verkoop van de ommuurde tuin van het Zwartzusterklooster in Pamele. De tuin wordt toegankelijk voor publiek en ook de restauratie van het klooster is verzekerd.
Oudenaarde betaalt 690.000 euro voor de parktuin van het Zwartzusterklooster.
‘De site rond het klooster ligt op een strategische plek langs de Scheldekaai, tussen de abdij Maagdendaele en de kerk van Pamele’, zegt Mathieu De Cock, schepen van Ruimtelijke Ordening (CD&V).
Inspanningen
Het stadsbestuur levert al jaren grote inspanningen om de Scheldeboorden in het centrum op te waarderen. Het klooster en de bijhorende tuin passen perfect binnen dit plaatje, maar het gebouw is in slechte staat en moet gerestaureerd worden. De vzw Dekenale Werken, de huidige eigenaar, is dan ook vastberaden om het klooster in eer te herstellen en om het klooster beschikbaar te stellen voor de Oudenaardse verenigingen, zoals de laatste ‘zwarte zusters’ het wilden.’
Middelen
Dankzij de verkoop van de parktuin aan de stad verkrijgt de vzw Dekenale Werken nu de financiële middelen om deze restauratie te bekostigen.
Mathieu De Cock: ‘De grond is in principe bebouwbaar, maar aangezien Pamele al zeer dicht is bebouwd, zag de stad liever geen nieuwe grote bebouwing op deze historische plek langs de Schelde. Daarom werd onderling overeengekomen de tuin aan de stad te verkopen in plaats van aan een privé-ontwikkelaar. De vzw engageert zich om de verkoopprijs van ongeveer 690.000 euro rechtstreeks en op korte termijn in te zetten voor de restauratie van het klooster.’
Tot rust komen
‘Het complex zal zowel binnen als buiten volledig opgeknapt worden’, zegt Mathieu De Cock.
‘De ruimtes in het klooster kunnen ook toeristisch ontsloten worden, bijvoorbeeld tijdens activiteiten in de Pamelekerk of bij gegidste rondleidingen. De ommuurde kloostertuin wordt dus eigendom van de stad. In samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed maken we van de tuin een openbaar toegankelijk stadsparkje, waar mensen tot rust kunnen komen in de schaduw van de omliggende historische gebouwen en in de nabijheid van de Schelde.’ (pdv)