Guatemala staakt zoektocht naar overlevenden vulkaanuitbarsting
Foto: EPA-EFE

Twee weken na de uitbarsting van de vulkaan Fuego in Guatemala hebben de autoriteiten de zoektocht naar overlevenden stopgezet. Er zijn nog steeds bijna 200 mensen vermist.

‘De zoekacties in de dorpen San Miguel Los Lotes en El Rodeo worden beëindigd’, aldus de rampendienst van het Centraal-Amerikaanse land zondag. ‘Het gebied is onbewoonbaar en zeer gevaarlijk.’ Door de sterke regen en nieuwe uitbarstingen waren de bergingswerken eerder al verschillende keren onderbroken.

Na de uitbarsting van 3 juni kwamen zeker 110 mensen om, en 197 mensen zijn nog altijd vermist. Volgens de autoriteiten zijn 186 huizen volledig vernield en 750 gebouwen zijn zwaar beschadigd. Er moet vijfhonderd miljoen quetzal (ongeveer 58 miljoen euro) geïnvesteerd worden voor de heropbouw, schatte president Jimmy Morales eerder deze week.

De 3.763 meter hoge Fuego ligt in het gebergte Sierra Madre, op ongeveer veertig kilometer van Guatemala-Stad en in de buurt van de koloniale stad Antigua. Het was de grootste uitbarsting sinds 1974, zeggen lokale experts.