Heldere vuurbol te zien zaterdagnacht
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Heel wat mensen keken zaterdag iets na 23.00 uur vreemd op. Aan de hemel was een heldere vuurbol was te zien. Ook dinsdagnacht was dat al het geval. ‘Uitzonderlijk zijn vuurbollen niet, zeldzamer is dat ze worden waargenomen’, klinkt het bij volkssterrenwacht Mira.

De vuurbol of heel heldere meteoor werd waargenomen in grote delen van Europa, maar toch vooral in België en Nederland. Onder meer tijdens een optreden van de Amerikaanse rockgroep Foo Fighters tijdens het Nederlandse muziekfestival Pinkpop was de vuurbol te zien. Een van de toeschouwers die het optreden filmde, kon het fenomeen vastleggen op video.

Volgens Philippe Mollet van de volkssterrenwacht Mira zijn vuurbollen heel heldere meteoren of vallende sterren. Het zijn stofdeeltjes van een paar centimeter groot van kometen of planetoïden die in de dampkring terechtkomen en de lucht daarrond laten oplichten. Volgens de eerste schattingen zou de vuurbol de atmosfeer zijn binnengekomen in de regio van Luik en de Hoge Venen, klinkt het bij de volkssterrenwacht.

Zeldzaam zijn zo’n vuurbollen niet. ‘Meestal worden ze niet waargenomen. Maar tijdens de zomer, als mensen buiten zitten, worden ze soms wel waargenomen’, aldus Mollet. Wie een vuurbol wil melden, kan dat op de website van de Vereniging voor Sterrenkunde. Daar hebben ze negentig meldingen binnengekregen over de vuurbal van zaterdag.