‘Parijse metro moet vervrouwelijken’
Foto: Getty Images

Dat er in Parijs amper een metrostation te vinden is dat de naam van een vrouw draagt, kunnen ze bij de Franse actiegroep ‘Osez le Féminisme’ maar moeilijk begrijpen. Ze roepen het stadsbestuur dan ook op om in te grijpen.

Een groot deel van de 303 metrostations in Parijs werd vernoemd naar helden uit de geschiedenis. Mannelijke helden, want naar vrouwennamen moet je goed zoeken. Amper vier stops op het metronetwerk dragen de naam van een vrouw. En daar wil de Franse actiegroep Osez le Féminisme dringend verandering inbrengen.

Het publiek kon tot vandaag meebeslissen over de naam van twee nieuwe stations bij de uitbreiding van een metrolijn. Ze hadden de keuze uit zes namen, drie mannen en drie vrouwen. Osez le Féminisme spoorde met een grootse campagne iedereen aan om te stemmen voor de Franse singer-songwriter Barbara (artiestennaam voor Monique Serf), de Franse verzetsheldin Lucie Aubrac en de Amerikaanse zangeres Nina Simone.

‘Fantastische vrouwen’

Het resultaat van de poll wordt eerstdaags verwacht, maar zelfs al worden deze twee nieuwe metrostations vernoemd naar een van de voorgestelde vrouwen, is er nog een grote achterstand in te halen. Volgens Raphaëlle Rémy-Leleu, woordvoerster van Osez le Féminisme, moet het stadsbestuur dan ook beslissen om bestaande stations te herdopen.

’De meeste metrostations eren wat we in Frankrijk Grands Hommes noemen, maar we hebben ook enkele fantastische vrouwen die erkenning verdienen. Dat dit niet wordt gereflecteerd in de metro is een voorbeeld van hoe Frankrijk de rol van de vrouw in zijn geschiedenis blijft negeren’, vertelde Rémy-Leleu aan The Observer.

Vorige maand nog werd de halte Europe op lijn 3 deels hernoemd naar Simone Veil, een Franse politica die de Holocaust overleefde. De andere drie metrostations vernoemd naar vrouwen zijn Barbès-Rochechouart (een hommage aan Marguerite de Rochechouart de Montpipeau, abdis van het klooster van Montmartre), wetenschapster en Nobelprijswinnaar Marie Curie (weliswaar samen met echtgenoot Pierre) en Louise Michel, een Parijse militante.