Engelsman Blythe pakt de zege in Elfstedenronde

Adam Blythe (Aqua Blue SPort) heeft de Elfstedenronde op zijn naam gezet. In de straten van Brugge was hij de snelste van het pak. Na 196,3 kilometer met start en aankomst in Brugge haalde de Brit het na een massasprint, voor de Fransman Hugo Hofstetter en de Noor August Jensen. Timothy Dupont was de eerste Belg op de vijfde plaats. Op de erelijst is Blythe de opvolger van Wout van Aert.

Van bij de start waren er diverse uitvalspogingen. Maar het duurde toch tot de eerste kasseizone, die van de Steenstraat in Diksmuide na 81 kilometer koers, voor we een kopgroep kregen met zeven renners. Dat waren Jordi Meeus, Jérôme Baugnies, Kenneth Vanbilsen, Mathieu van der Poel, Dries Lehaen, Jens Reynders en Guillaume Haag. Net voor het aansnijden van de langste kasseistrook van de dag, de Oosternieuwweg in Zuienkerke na 123 kilometer, moest Guillaume Haag zijn metgezellen laten rijden. Hij werd opgeslokt door het peloton, waarin de renners van Lotto Soudal het tempo heel strak hielden. Dat zorgde ervoor dat de grote groep in verschillende waaiers uiteenspatte.

Met nog 57 kilometer voor de boeg kregen de vroege vluchters het gezelschap van een zeer omvangrijke groep. Net voor het aanvatten van de drie plaatselijke ronden, van elk 15 kilometer, trokken Fabio Jakobsen, Pieter Serry, Jens Keukeleire, Tosh Van der Sande, Guillaume Van Keirsbulck, Mathieu van der Poel en Jens Reynders in de aanval. Timothy Dupont en Jan-Willem van Schip sloten wat verderop ook aan bij de kopgroep.

Dit gezelschap mocht de laatste ronde intrekken met een voorsprong van een halve minuut op het peloton. Guillaume Van Keirsbulck ging even voor de kopgroep uitrijden, maar werd snel weer gegrepen. Op acht kilometer van de finish smolt alles samen. In een rotvaart ging het dan naar de kasseizone van de Brieversweg in Damme. Wout van Aert werd perfect voorin afgezet door zijn teamgenoten, maar de wereldkampioen veldrijden kreeg al snel af te rekenen met een mechanisch defect en moest aan de kant.

Mathieu van der Poel ging op 400 meter van de finish fiks aan, maar werd snel geremonteerd. Adam Blythe zette zich daarna op kop en haalde het met een halve fiets verschil van Coen Vermeltfoort. De Brit volgt Van Aert op als laureaat van de Elfstedenronde.

Adam Blythe: “Nationaal kampioenschap is volgend doel”

De laatste zege van de 28-jarige Adam Blythe dateerde van 26 juni 2016, toen hij in Stockton-on-Tees het Brits kampioenschap op de weg won. Zondag mocht hij vieren in de Elfstedenronde. Blythe nam de maat van iedereen na een massasprint

“Het is inderdaad al een poos geleden dat ik nog eens kon winnen. De laatste zege was het nationaal kampioenschap van 2016, toen ik in een sprint onder andere, Mark Cavendish klopte”, stak Blythe van wal. “Het doet deugd ook nu weer top te zijn in aanloop naar de nieuwe titelstrijd. Dat is een volgend doel”.

Mathieu van der Poel trok van zeer ver de sprint aan voor een ploegmakker, maar dan kwam Blythe fiks opzetten. “Ik wist dat het een lange sprint zou worden. We waren hier al enkele keren gepasseerd. De aankomstzone was mij dus niet onbekend. Ik bleef zo lang mogelijk zitten en kwam er dan op het gepaste moment uit.”

“Ik hoop dat ik volgende week opnieuw kan zegevieren en zo opnieuw een heel seizoen met de Britse kampioenentrui mag rondrijden. Net voor de BinckBank Tour (13-19 augustus) zou ik ook graag deelnemen aan het Europees kampioenschap in Glasgow. Dat parcours ligt me wel. Maar dat is nog veraf. Eerst wil ik opnieuw een gooi doen naar het Brits kampioenschap”, besloot Blythe.

Uitslag:

1. Adam Blythe (GBr) de 198 km in 4u16:33; 2. Coen Vermeltfoort (Ned); 3. Hugo Hofstetter (Fra); 4. Alvaro Hodeg (Col); 5. August Jensen (Noo); 6. Alexander Krieger (Dui); 7. Timothy Dupont; 8. Lorrenzo Manzin (Fra); 9. Milan Menten; 10. Marcel Meisen (Dui);