In de Spaanse kuststad Valencia staat alles klaar om de 629 migranten op het reddingsschip Aquarius te ontvangen. Nooit eerder ving Spanje zo’n grote groep migranten op, maar alle voorbereidingen zijn getroffen, zegt het Spaanse Rode Kruis.

De secretaris-generaal van de Internationale Federatie van de Rode Kruis- en Rode Halve Maanorganisaties, Elhadj As Sy, drukte in Valencia zijn dank uit voor het gebaar van Spanje. ‘Terwijl anderen langs de zijlijn staan toe te kijken, heet Spanje deze mensen welkom.’ Hij prees ook het werk van de hulporganisaties SOS Mediterranée en Artsen zonder Grenzen. ‘Zonder deze hulp zou geen enkele van deze migranten morgen de Spaanse kust levend bereiken’, zei hij.

In de haven van Valencia worden de vluchtelingen eerst door leden van het Rode Kruis onthaald en behandeld. Dat deelde de regionale regering zaterdag mee. Onder de opvarenden zijn 123 minderjarigen en minstens zeven zwangere vrouwen, klinkt het. De Aquarius en de twee escorteschepen meren vanaf 6 uur ‘s ochtends met een tussenpauze van drie uur achter elkaar aan.

De migranten werden vorig weekend op zee gered. Nadat Italië en ook Malta de Aquarius hadden geweigerd, verklaarde de nieuwe socialistische Spaanse regering van premier Pedro Sánchez zich bereid om het schip op te vangen. Tijdens de meer dan 1.500 kilometer lange overvaart naar Valencia kregen de schepen met hevige golven af te rekenen.

Spanje zal de opzittenden zoals alle andere migranten behandelen. ‘Ze worden behandeld net als alle andere vluchtelingen die bij ons in boten arriveren’, zei minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska. Elk geval zal persoonlijk onderzocht worden. Vicepremier Carmen Calvo verklaarde zaterdag dat Madrid het aanbod van de Franse regering aanneemt en alle vluchtelingen die dat wensen naar het buurland laat vertrekken.