‘Shell omzeilde voor 7 miljard aan dividendbelasting’
Foto: AFP

De Nederlandse schatkist is de afgelopen jaren voor zeven miljard euro aan dividendbelasting misgelopen doordat aandeelhouders van Shell die niet hoeven te betalen. Sinds 2005 ontwijkt het bedrijf, met toestemming van de Nederlandse belastingdienst, de dividendbelasting voor zijn aandeelhouders.

Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw zaterdag. President-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, reageert ‘stomverbaasd’ en noemt de berichtgeving tendentieus. De oppositie in Nederland reageert woedend.

Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek (Universiteit van Amsterdam) zegt in Trouw grote vraagtekens te hebben bij de overeenkomst die de Belastingdienst met Shell sloot. Die komt erop neer dat dividend aan aandeelhouders van buiten Nederland wordt uitgekeerd via een Britse dochtermaatschappij en een trust op het Kanaaleiland Jersey, dat bekend staat als belastingparadijs. De aandeelhouders moeten er dan geen belasting op betalen.

Volgens een berekening van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is op die manier al 45 miljard euro uitgekeerd. Als op dat bedrag wel dividendbelasting was betaald, zou dat volgens de organisatie 7 miljard euro hebben opgeleverd.

Shell verdedigt de manier waarop het bedrijf dividenduitkeringen afhandelt en stelt dat het altijd transparant is geweest. Het bedrijf handelt naar eigen zeggen ‘volledig in lijn met de fiscale wet- en regelgeving in Nederland’.

De huidige werkwijze komt voort uit het samenvoegen van de Nederlandse en de Britse zetels van het bedrijf in 2004. Omdat Groot-Brittannië geen dividendbelasting kent en Nederland wel, werd beslist twee soorten aandelen uit te geven: A-aandelen waar dividendbelasting op wordt geheven - die Nederlandse aandeelhouders overigens via de Belastingdienst terug kunnen krijgen - en B-aandelen waarbij dit niet gebeurt.

Hoogleraar Van de Streek meent dat de redenering achter die belastingafspraken echter geen stand zou houden voor een rechter. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er een parlementaire enquête moet komen. Ook de SP spreekt schande van de deal met Shell.