Peeters: ‘Proefballonnetjes Francken helpen debat niet vooruit’
Peeters (rechts) neemt afstand van de ‘persoonlijke standpunten’ van Francken (archiefbeeld) Foto: Photo News

De nieuwe voorstellen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om de migratieproblematiek aan te pakken, krijgen weinig bijval bij CD&V. ‘Het heeft geen zin om ideeën te lanceren in persoonlijke naam, die het debat binnen de regering niet vergemakkelijken’, zegt CD&V vicepremier Kris Peeters.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pleit er vandaag in een interview met Het Nieuwsblad voor om iedereen die zonder de nodige papieren Europa probeert binnen te komen definitief het recht op asiel te ontzeggen. ‘Het is toch uitzinnig dat je eerst een smokkelaar betaalt, je zo de georganiseerde misdaad rijker maakt en als je dan later wordt teruggebracht, je toch nog binnen mag?’, aldus Francken.

Daarnaast wil hij ook de asielloketten in Brussel sluiten, en vluchtelingen enkel in VN-kampen in oorlogsgebied een aanvraag te laten indienen. Van daaruit zouden ze naar België gebracht kunnen worden. Francken zegt wel dat het om een ‘persoonlijk standpunt’ gaat, en dat echte vluchtelingen nog steeds geholpen moeten worden.

Maar op de CD&V-campagnedag in Turnhout reageren voorzitter Wouter Beke en vicepremier Kris Peeters afwijzend, zo zeggen ze er in een reactie aan de nieuwsdienst van de VRT. Zo wijst Beke erop dat de Europese aanpak alleen kan lukken ‘als er een grote Europese verantwoordelijkheid en solidariteit is. Het kan niet zijn dat er een aantal lidstaten al het werk doen en andere lidstaten terugplooien op zichzelf.’

Peeters wijst er bij VRT op dat de regering nog werkt aan een asielstandpunt, als voorbereiding voor een Europese top eind juni. ‘Ik denk dat het belangrijk is om binnen te regering daarover van gedachten te wisselen’. Hij voegt er nog aan toe dat het geen zin heeft ‘om ideeën te lanceren in persoonlijke naam, die het debat binnen de regering niet vergemakkelijken.’ Hij laat ook duidelijk uitschijnen dat de standpunten van zijn partij en N-VA ver uit elkaar liggen. ‘Als u die nog eens op een rijtje zet, zult u zien dat er toch een klein verschil is, om het zacht uit te drukken.’