Salvini wil nog meer vluchtelingenschepen tegenhouden
De Aquarius werd de toegang tot Italië ontzegd, en zet koers naar Spanje. Foto: AFP

De Italiaanse radicaal-rechtse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft zaterdag beloofd dat hij nog eens twee ngo’s de toegang tot Italiaanse havens zal blokkeren. De Aquarius, de boot die hij eerder deze week toegang tot het land ontzegde, is ondertussen nog steeds niet aangekomen in Spanje.

Salvini viseert zaterdag, in een bericht op zijn Facebookpagina, de schepen van Sea-Eye en Mission Lifeline, allebei Duitse organisaties met boten die onder Nederlandse vlag varen. ‘Deze heren weten dat Italië niet langer medeplichtig wil zijn aan illegale immigratie, dus zullen ze andere (niet-Italiaanse) havens moeten vinden om aan te meren’, aldus Salvini.

Salvini schrijft dat de twee ngo’s zich voor de kust van Libië geposteerd hebben om ‘een lading door smokkelaars achtergelaten mensen’ op te pikken. In het Facebook-bericht liet Salvini nog weten dat ze hem ‘als minister en vader zoveel mogen aanvallen en bedreigen als ze willen, maar ik geef niet op en ik doe het voor het welzijn van allen’.

Mission Lifeline retweette de boodschap. ‘Wanneer fascisten reclame voor ons maken...’, voegde de organisatie eraan toe.

Zes dagen geleden weigerden Italië en Malta een ander ngo-schip, de Aquarius, te laten aanmeren. De Spaanse regering bood wel een haven aan. Door slecht weer op zee is de boot echter nog steeds niet aangekomen. Zondagochtend zou het aanmeren in Valencia.

De opvarenden van de Aquarius werden vorige week in de nacht van zaterdag op zondag gered door het schip tijdens zes operaties in de Middellandse Zee. Aan boord van het schip bevinden zich onder meer 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen. Volgens getuigen aan boord zouden sommigen van hen door de reis volledig uitgeput zijn.